У звіті ООН російську «владу» порівняли з «собакою, що кусає»

11:01 24.09.2021

23 вересня 2021 року ООН опублікувала тридцять другий звіт Управління Верховного комісара з прав людини (УВКПЛ) про ситуацію з правами людини в Україні.

Звіт охоплює період з 1 лютого по 31 липня 2021 року і базується на роботі Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Він включає питання прав людини в АР Крим та місті Севастополі, Україна, тимчасово окупованих Росією.

УВКПЛ задокументувало у Звіті, що напередодні Дня національного кримськотатарського прапору 26 червня 2021 року, який зазвичай відзначається пам’ятними зібраннями, контрольовані Росією «поліція» та «прокуратура» надали «письмові попередження» кримським татарам. Протягом звітного періоду УВКПЛ задокументувало випадки катувань та жорстокого поводження з українськими громадянами в Криму та деякі заочні «судові переслідування» кримських татар, які проживають на материковій Україні та вважаються противниками окупаційної «влади» Криму.

У Звіті наводяться слова катованого «ФСБ» затриманого з Криму, що у відповідь на питання посадовців ООН, чи скаржився він до контрольованих Росією «владних структур» влучно заявив: «сказати російській владі, що мене катувала російська влада було би все одно як сказати собаці, що вона кусає».

УВКПЛ також привітало у Звіті скасування парламентом України податкового статусу нерезидентів для громадян, які проживають у Криму.

Ще на цю тему