Лідери кримських татар привітали свій народ з переходом на латиницю

10:21 24.09.2021

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, а також глава Меджлісу Рефат Чубаров і народний депутат України Рустем Умєров привітали співвітчизників з прийняттям Кабінетом міністрів України постанови «Про затвердження алфавіту кримськотатарської мови на основі латинської графіки».

«Поздоровлення кримськотатарському народу у зв'язку з поверненням писемності кримськотатарської мови на латиницю», – написав на своїй сторінці в Facebook Мустафа Джемілев.

В свою чергу, Рефат Чубаров повідомив, що це рішення Кабміну стало можливим лише завдяки зусиллям сотень людей, які здійснювалися з історичного засідання першої сесії Курултаю кримськотатарського народу II скликання (червень 1991 року).

Він подякував кримськотатарським вченим – мовознавцям, філологам, історикам, викладачам шкіл і вузів, а також нардепам України, громадським активістам і видавцям, а також членам Меджлісу за наполегливість і цілеспрямованість в цьому напрямку.

Поздоровлення кримськотатарському народу у зв'язку з поверненням писемності кримськотатарської мови на латиницю, – привітав Чубаров.

Нардеп Рустем Умєров також привітав кримських татар з без перебільшення історичним рішенням, адже «перехід на латиницю виведе кримськотатарську мову з-під впливу Росії».

Я вважаю, що це не просто нормативне внесення змін, а й новий етап у розвитку нашої культури – поза межами російського контексту. Це шлях до зближення та співпраці з країнами тюркської родини та інтеграції кримських татар до глобалізованого світу, – підкреслив Умєров.

Нагадаємо, постанова Уряду «Про затвердження алфавіту кримськотатарської мови на основі латинської графіки» передбачає, що до 1 вересня 2025 року усі навчальні матеріали кримськотатарською мовою переведуть на алфавіт латинської графіки.

Ще на цю тему