Посла Грузії викликали в ЄС через скандал з прослуховуванням дипломатів

18:41 22.09.2021

Посла Грузії в Євросоюзі Вахтанга Махароблішвілі викликали в головний офіс ЄС у Брюсселі після інформації про можливе прослуховування Службою державної безпеки Грузії (СДБ) іноземних дипломатів.

Про це журналістам повідомив посол ЄС у Грузії Карл Харцель, передає Укрінформ з посиланням на Эхо Кавказа.

«Вам уже відома реакція Брюсселя щодо прослуховування. Ми дуже серйозно це сприймаємо. Виникають питання, оскільки дипломатичні відносини регулюються Віденською конвенцією. Ми не вважаємо природним, щоб такий близький друг і партнер, як Грузія, брав участь у таких діях. З цієї причини напередодні посол Грузії був викликаний на зустріч у головний офіс ЄС у Брюсселі – для того, щоб роз'яснити позиції і намітити подальші кроки», – заявив сьогодні Харцель.

Як повідомлялося раніше, 13 вересня в інтернеті з'явилися сотні файлів, які, ймовірно, були отримані в результаті витоку матеріалів Служби державної безпеки Грузії (СДБ). Можливі секретні записи в основному стосуються розмов священнослужителів, проте вони також включають розмови журналістів, представників громадянського суспільства, опозиційних політиків, публічних службовців та іноземних дипломатів, які працюють у Тбілісі, в тому числі посла Харцеля.

У Брюсселі заявили, що мають намір зробити відповідні кроки у зв'язку зі скандалом.

Минулого тижня скандал прокоментував і посол Німеччини Хуберт Кнірш, який також фігурував у «злитих» матеріалах. Він зазначив, що поняття прозорості та контролю в настільки делікатних питаннях, як дипломатичні відносини, потребує відповідального підходу.

Ще на цю тему