Президентка Словаччини звернула увагу на порушення прав людини в окупованому Криму

09:45 22.09.2021

Міжнародна спільнота має зробити все можливе, аби гарантувати людям у багатьох регіонах світу, зокрема в окупованому Криму, основні права, серед яких - права на свободу слова і свободу зібрань.

Про це президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила під час виступу на 76-й сесії Генасамблеї ООН, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми повинні зробити демократію більш стійкою, підтримуючи тих, хто бореться за основні права, включаючи свободу слова і права на зібрання… Громадяни повинні мати право висловлюватися вільно, зокрема у Білорусі, де 650 людей переслідуються в судах за політичними мотивами, чи в окупованому Криму, Венесуелі, Росії...», – заявила Чапутова.

За її словами, порятунок планети означає також дотримання міжнародного світопорядку та верховества права. Відтак порушення цих прав вона назвала дуже небезпечним явищем.

«Рада безпеки ООН несе головну відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки. Нерідко ми бачимо, що Рада не в змозі діяти», – підкреслила Чапутова.

Вона додала, що припинення насилля і відкриття гуманітарного доступу до зон конфліктів «не повинно бути предметом торгу, а головним пріоритетом для всіх».

Президентка Словаччини також звернула увагу на «вакцинний егоїзм» великих країн і потреби рівномірного розподілу у світі вакцини проти коронавірусу.

Чапутова наголосила і на потребах боротьби з глобальним потеплінням, необхідністю скорочення викидів CO2 в атмосферу і переходу на відновлювальні джерела енергії. Вона також звернула увагу на глобальну ініціативу жінок-лідерів підтримати права жінок в Афганістані після приходу до влади у цій країні угруповання «Талібан».

Ще на цю тему