Підозрюваному у держзраді кримському «судді» світить до 15 років

09:01 22.09.2021

Колишнього «суддю» в Білогірському районі Криму підозрюють в державній зраді. Обвинувальний акт стосовно нього скеровано прокуратурою до суду.

Про це повідомляє прокуратура АР Крим та м. Севастополя, передає Укрінформ.

«Прокуратурою АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього судді Білогірського районного суду АР Крим за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада)», – йдеться в повідомленні.

Санкція статті, уточнили в наглядовому відомстві, передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років.

Досудовим розслідуванням встановлено, що суддя, після окупації півострова у 2014 році, зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на службу до незаконно створених судових органів Російської Федерації.

Обвинувачений зокрема, незаконно притягнув до адміністративної відповідальності трьох кримськотатарських активістів та призначив покарання у вигляді штрафу від 5 до 10 тисяч рублів (3642 грн). Окрім цього, «суддя», незаконно керуючись законодавством РФ, притягнув одного з активістів до кримінальної відповідальності, засудивши до 1 року позбавлення волі.

«Вказані кримчани брали участь у подіях 3 травня 2014 року, коли кримськотатарські активісти перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та інших, виступаючи проти окупації Криму та незаконної заборони в’їзду на півострів Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву», – йдеться в повідомленні.

Як відзначили в прокуратурі, обвинувачений своїми діями та рішеннями «сприяв становленню окупаційних судових органів на півострові та у цілому окупаційної влади РФ, а також надавав допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України».

Крім того, вважають в наглядовому відомстві, обвинувачений брав безпосередню участь в реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на переслідування громадян України, незгодних з окупацією півострова.

Ще на цю тему