Україна висловила протест через організацію Кремлем виборів в окупованому Криму та ОРДЛО

15:20 17.09.2021

Міністерство закордонних справ висловлює рішучий протест та засуджує протиправну організацію Росією 17-19 вересня виборів до Державної думи РФ в окупованому Криму і примусове залучення до участі в них українців в ОРДЛО. 

Про це йдеться у заяві МЗС, передає Укрінформ.

У міністерстві розглядають організацію і проведення незаконного голосування як продовження грубих порушень Росією державного суверенітету і територіальної цілісності України.

Підкреслюється, що зазначені дії РФ також грубо порушують фундаментальні принципи і норми міжнародного права, зобов’язання Росії за міжнародними договорами, сторонами яких є Україна і Росія, законодавство України, а також суперечать Статуту ООН, резолюціям Генеральної асамблеї ООН, Гельсінському заключному акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року.

Проведення Росією виборів на території тимчасово окупованих АРК та м. Севастополь є незаконним, а їх результати не матимуть жодних юридичних наслідків, наголосили в МЗС.

Підкреслюється, що залучення до голосування громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях, як і майже 1,5 млн виборців, які нині проживають в тимчасово окупованому Криму, суттєво спотворять результати виборів до Держдуми РФ та в цілому ставлять під сумнів їхню легітимність.

У зовнішньополітичному відомстві заявили, що усі причетні до організації та проведення незаконного голосування в тимчасово окупованому Криму, а також організації участі у цих виборах громадян України з незаконно виданими паспортами громадянина РФ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях нестимуть відповідальність відповідно до законодавства України.

МЗС закликає іноземні держави та міжнародні організації рішуче засудити незаконні дії РФ, чітко заявити про невизнання результатів виборів на тимчасово окупованих територіях України та нелегітимність сформованої таким чином Державної думи РФ, посилити політико-дипломатичний тиск на Російську Федерацію, зокрема шляхом розширення проти неї санкцій.

Також відомство вимагає від РФ припинити окупацію Криму і Севастополя, а також частин Донецької та Луганської областей, покласти край незаконній діяльності на тимчасово окупованих нею територіях України та виконати у повній мірі відповідні рішення міжнародних організацій і міжнародних судових інстанцій.

Як повідомлялося, впродовж 17-19 вересня мають відбутися вибори до Держдуми РФ. Раніше Верховна Рада України закликала міжнародну спільноту не визнавати легітимність цих виборів у зв’язку із наміром російської влади незаконно провести голосування на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Крим та захоплені окремі райони Донецької та Луганської областей.
 

Ще на цю тему