Вірменія подала позов до Міжнародного суду ООН на Азербайджан

11:00 17.09.2021

Вірменія подала позов до Міжнародного суду ООН, звинувативши Азербайджан в расовій дискримінації вірменів, і просить залучити Баку до відповідальності.

Про це йдеться в опублікованому в четвер, 16 вересня, прес-релізі суду, пише ZN,UA з посиланням на «Інтерфакс».

У позові сказано, що, на думку вірменської сторони, Азербайджан порушив Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, прийняту Генасамблеєю ООН в 1965 році.

«Десятиліттями Азербайджан піддавав вірмен расової дискримінації», і що «в результаті проведеної державою політики ненависті вірмени піддавалися систематично дискримінації, масових вбивств, тортур та інших видів насильства», - зазначено в позові.

Вірменська сторона також стверджує, що у вересні 2020 року Азербайджан знову порушив конвенцію під час збройного конфлікту між країнами.

«Вірменія просить суд притягнути до відповідальності Азербайджан за порушення конвенції, щоб запобігти майбутній шкоди і відшкодувати збиток, який вже було завдано», - пишуть ЗМІ.

У позові наголошується, що дискримінації з боку Азербайджану піддавалися особи вірменського етнічного або національного походження незалежно від їх фактичного громадянства.

У повідомленні суду наголошується, що пізніше він опублікує на своєму сайті текст надійшов позовної заяви.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян передбачувано вважає, що негарно-карабахський конфлікт ще не врегульовано. Він пропонує визначити статусу Карабаху на основі принципу самовизначення націй, додає видання.
 

Теми:

Ще на цю тему