США закликали Росію звільнити Джелялова та інших кримських політв’язнів

11:00 16.09.2021

Сполучені Штати закликають Росію негайно звільнити першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та ще понад 100 кримських політв’язнів.

Як передає Укрінформ, про це заявила в. о. заступника керівника місії США при ОБСЄ Елізабет Розенсток-Сіллер на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

«Ми закликаємо Росію негайно звільнити Нарімана Джелялова, Азіза та Асана Ахтемових, Ельдара Одаманова та Шевкета Усеінова, а також понад 100 інших кримських політв’язнів, яких вона несправедливо ув’язнила. Росія повинна припинити безпідставні та мстиві репресії проти кримськотатарської громади», - заявила американська дипломатка.

Вона звернула увагу на повідомлення, що до затриманих кримських татар застосовувалися тортури, і їхні «зізнання» у нібито причетності до диверсії були вибиті катуванням.

У місії США при ОБСЄ також зазначили, що арешт та обвинувачення Джелялова у «диверсії» багатьма розглядається як помста Росії першому заступнику голови Меджлісу за його участь у саміті Кримської платформи.

Як повідомлялося, незаконно затриманому в тимчасово окупованому Криму Наріману Джелялову перекваліфікували обвинувачення з пособництва на вчинення диверсії на газопроводі в селі Перевальному. Йому загрожує до 20 років позбавлення волі. Раніше Джелялов заявляв, що і в СІЗО продовжить боротьбу проти окупації Криму.

3 і 4 вересня у Криму окупанти провели незаконні обшуки і затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також активістів Ельдара Одаманова, Азіза й Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Джелялова і братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеінов отримали 14 і 15 діб «адміністративного арешту».

Верховна Рада 10 вересня ухвалила заяву із закликом до міжнародного співтовариства засудити чергову хвилю репресій проти кримських татар у тимчасово окупованому Криму.
 

Ще на цю тему