МЗС вважає провокацією звинувачення з боку РФ у причетності України до «диверсії» у Криму

19:01 16.09.2021

Міністерство закордонних справ України вважає провокацією звинувачення ФСБ Росії у нібито причетності української сторони до «диверсії» на газогоні в селі Перевальне Сімферопольського району в окупованому Криму.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

«Звернули увагу на провокаційні заяви ФСБ РФ щодо нібито «причетності» Головного управління розвідки Міністерства оборони України та Меджлісу кримськотатарського народу до акцій протесту проти дій російської окупаційної адміністрації та незаконних воєнізованих угруповань на території тимчасово окупованого Криму. Розглядаємо ці звинувачення, зокрема причетність до диверсії на газогоні, як чергову провокацію з боку Російської Федерації», – заявили в МЗС.

Українські дипломати наголосили, що поширені у ЗМІ відео із «зізнаннями» незаконно затриманих громадян України були одержані шляхом застосування жорстоких тортур. У МЗС назвали це невдалою спробою окупаційних репресивних органів РФ приховати репресії проти кримськотатарського населення Криму.

«Вимагаємо від Російської Федерації негайно звільнити незаконно затриманих громадян України та припинити тортури і переслідування представників кримськотатарського народу», – наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

МЗС також закликало світову спільноту долучитися до визволення з російських в’язниць та катівень усіх незаконно утримуваних громадян України.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в окупованому Криму співробітники ФСБ РФ відвезли в невідомому напрямку Нарімана Джелялова, братів Азіза та Асана Ахтемових, а також Ельдара Одаманова і Шевкета Усеїнова. Їхнє місцезнаходження стало відоме лише на третю добу після викрадення.

6 вересня Київський районний «суд» Сімферополя ухвалив постанову про взяття під варту Нарімана Джелялова і братів Азіза ій Асана Ахтемових до 4 листопада. Їх обвинувачують за ч.1 статті 281 (Диверсія) КК РФ.

Ахтемових і Джелялова підозрюють у спробі вчинити «диверсію» на газогоні в селі Перевальне Сімферопольського району.

За заявою ФСБ, «диверсія» була нібито організована територіальним підрозділом Головного управління розвідки Міноборони України в Херсоні – оперативної службою «Таврія» за участю Меджлісу кримськотатарського народу.

Безпосередніми виконавцями ФСБ назвала Ахтемових, а Джелялова – співучасником. Згодом Джелялову перекваліфікували обвинувачення з пособництва в диверсії на її вчинення.

6 вересня Одаманову й Усеїнову так званий «суд» призначив за два тижні адмінарешту за «непокору» поліції.

Джелялова і братів Ахтемових «суд» заарештував на два місяці – до 4 листопада.

7 вересня російські ЗМІ оприлюднили відео допиту Ахтемових.

Адвокат Айдер Азаматов розповів, що після тортур зі струмом Асан Ахтемов погодився підписати всі документи, після чого його відвезли в будівлю ФСБ в окупованому Сімферополі.

Ще на цю тему