Кулеба: Єдиний статус РФ в Криму – це держава-окупант

18:01 16.09.2021

Єдиний статус, яким володіє Росія в АР Крим та окремих районах Донецької та Луганської областей – це держава-окупант.

Про це під час брифінгу заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Він повідомив, що до виборів у Держдуму РФ, які відбудуться 19 вересня, у російському посольстві в Києві відкриються виборчі дільниці.

«Трохи більше тижня тому РФ відмовилася продовжити мандат двох місій ОБСЄ, які працювали на пунктах пропуску на російсько-українському кордоні, який наразі тимчасово Україна не контролює. Відсутність цих місій сприяє зусиллям Росії з влаштування цих виборчих каруселей, підвезення виборців для створення ефекту волевиявлення людей. Але ще раз наголошую: відповідно до міжнародного права, єдиний статус, яким володіє РФ в АР Крим та окремих районах Донецької та Луганської областей – це держава-окупант. І те, що вона робить, організовуючи там свої національні вибори, є порушенням міжнародного права», – підкреслив Кулеба.

Він наголосив, що Україна буде реагувати за вже відпрацьованою схемою: буде проводитись фіксація порушень, будуть звернення до міжнародних партнерів.

Я розумію, що ми цим вибори не скасуємо і росіяни зроблять, що вважають за потрібне, тому що вони контролюють цю територію. Але всьому приходить свій кінець. Я впевнений, що російській окупації кінець теж прийде. І коли це відбудеться, що зафіксовані випадки правопорушень з боку Російської Федерації, за них за всіх доведеться заплатити, – додав Кулеба.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала постанову щодо невизнання виборів до Держдуми Росії.

Ще на цю тему