У Криму розповіли, що дозволить «повністю закрити» проблему дефіциту води на напівострові

15:41 16.09.2021

«Глава» Криму Сергій Аксенов вважає, що будівництво опріснювальної установки в Ялті, нових водосховищ у Сімферополі та Алушті дозволить «повністю закрити» проблему з дефіцитом води на півострові.

«Закрите (питання з водою – ред.) буде повністю, коли поставимо опріснювальну установку в Ялті – це вже питання вирішене, і після того, як будуть підготовлені два водосховища, ємності додатково на 15 млн кубічних метрів зберігання води в Сімферополі – поруч з нашим водосховищем є закинутий кар'єр, є розуміння, що зробити – і в Алушті – на 8 млн кубометрів додатково», – сказав Аксенов в інтерв'ю на телеканалі «Крым24».

За його словами, зараз води у водосховищах Криму достатньо.

«У повному обсязі заходи завершаться, коли система водопостачання буде відремонтована, реконструйована, обсяг втрат – це всіх муніципальних утворень стосується – буде зменшений на 30-35%, як мінімум. Цей комплекс заходів дозволить нам надалі уникнути залежності від погоди», – додав Аксенов.

Цього тижня Аксенов повідомляв, що наповнюваність водосховищ Криму до 13 вересня становила 50,5%. «Заповнення водосховищ природного стоку, за даними на 13 вересня, – 50,5%, що становить близько 128 млн кубометрів води. Зокрема, Сімферопольське водосховище заповнене більш ніж на третину (понад 32%); Аянське – понад 84%; Партизанське – понад 55%; Чорноріченське – понад 71%; Ізобільненське – понад 45%. Загальний об'єм запасів води у кримських водоймищах, включаючи наливні, становить майже 152 млн кубометрів», – повідомляв Аксенов у своєму телеграмі.

Перед курортним сезоном графіки подачі води в Криму істотно пом'якшили, а аномальні дощі в червні й липні дали відчутний приплив у кримські водосховища. За оцінками російської влади Криму, запасів води у водосховищах вистачить Криму на 1-2 роки. Водночас кліматологи попереджають про те, що Крим не вийшов із затяжного посушливого періоду, отже криза може загостритися знову.

Разом з цим влада Криму оголосила про плани з будівництва нових водосховищ на півострові. На їхню думку, це допоможе зберігати значні обсяги води, в тому числі, отримані в результаті рясних опадів.

30 липня прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін повідомляв, що уряд Росії виділить понад 2 млрд рублів на ремонт водогонів у Криму.

Ще на цю тему