ЗМІ Грузії пишуть, що спецслужби країни прослуховували священнослужителів. Влада каже про змову проти держави і церкви

11:41 16.09.2021

Одразу кілька ЗМІ у Грузії повідомили, що спецслужби країни прослуховували понад 100 священнослужителів, зробивши тисячі прихованих записів, які потім потрапили в інтернет. Окрім того, прослуховували нібито й іноземних дипломатів. Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що такі повідомлення ЗМІ – змова проти держави та церкви.

Так, про прослуховування з боку спецслужб повідомили опозиційні телеканали «Мтаварі», «Формула» та «Пірвелі».

Медійники розповіли, що отримали записи майже одночасно від джерела з IP-адресою з Каліфорнії. Зокрема, їм надіслали посилання на сайт із матеріалами оперативної діяльності Служби державної безпеки Грузії.

Гендиректор телекомпанії «Мтаварі» Ніка Гварамія заявив, що журналісти отримали тисячі файлів із розшифровками телефонних розмов, чатів у соціальних мережах, інформаційних повідомлень від конфіденційних джерел і доповідних записок про оперативні розробки спецслужби.

Як зазначає Jam News, спецслужби вели спостереження за пересуваннями священнослужителів, їхніми банківськими переказами, а також їхнім особистим життям. Наприклад, є відомості про священників, які вживають наркотики або мають зв'язки зі злочинцями.

Гварамія заявив, що його телеканал «Мтаварі» не буде публікувати записи розмов, оскільки вони «мають особистий характер, зроблені незаконно й не становлять громадського інтересу». Однак телеканал «Пірвелі» все-таки поширив частину розмов.

Журналісти зазначили, що, окрім священнослужителів, спецслужби прослуховували журналістів, політиків та іноземних дипломатів, зокрема посла ЄС у Грузії Карла Харцеля.

Представник ГО «Демократична ініціатива Грузії» Георгій Мшвенієрадзе розповів ЗМІ: те, що він почув в етері, є явним доказом, що його прослуховували.

«З великою часткою ймовірності це прослуховування було здійснене державними структурами. Я можу підтвердити, що така телефонна розмова була», ㅡ розповів він виданню «Кавказский узел».

Яка реакція?

У прокуратурі Грузії заявили про початок розслідування за статтею про «порушення таємниці приватної комунікації».

Натомість прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі назвав поширення матеріалів про прослуховування змовою проти держави й церкви.

«Слідство встановить, що це ㅡ фальсифікація, фабрикація або ми маємо справу зі ще тяжчим злочином», ㅡ заявив прем'єр.

Він також вважає, що до скандалу про поширення файлів можуть мати стосунок експрем'єр Георгій Гахарія та заступник глави СДБ Грузії, який працював у той самий час, Олександр Ходжеванішвілі.

Що відбувається в Грузії?

Уже 2 жовтня там мають відбутися вибори до місцевих органів влади. Минулого року у Грузії фіксували політичну кризу: після результатів першого туру парламентських виборів опозиційні політики відмовилися надалі брати участь у виборах, а своїх прихильників закликали не голосувати.

Після цього у країні підписали так звану угоду Шарля Мішеля про вихід із політичної кризи, яку представив голова Європейської Ради. У документі зазначено, що в Грузії у 2022 році можуть відбутися дострокові парламентські вибори, якщо на осінніх виборах до місцевих органів влади керівна партія «Грузинська мрія» не зможе набрати 43% голосів.

«Грузинська мрія» вже встигла вийти з цієї угоди, але опозиція переконана, що політичні зобов'язання все ще залишаються в силі. Наразі ж скандал із публікацією записів прослуховування може вплинути на рейтинг партії менш ніж за місяць до виборів.

Ще на цю тему