Росія здійняла скандал в ООН через вимогу обов'язкової вакцинації

10:41 16.09.2021

Російська делегація вимагає скликати 16 вересня термінове засідання Генасамблеї ООН з приводу вимоги COVID-щеплення як умови допуску в штаб-квартиру цієї організації.

Як передає кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, постійний представник Росії при ООН Василь Небензя надіслав листа на ім’я новообраного голови Генасамблеї Абдулли Шахіда, у якому в образливій формі звинувачує його в перевищенні своїх повноважень.

«Ми були дуже здивовані й розчаровані, отримавши ваш лист від 14 вересня, у якому ви «рішуче підтримуєте» вимогу надавати доказ вакцинації для отримання доступу до зали Генасамблеї, як того зажадала влада Нью-Йорка», – ідеться в листі російського постпреда, копію якого Укрінформ отримав у Секретаріаті ООН.

Це явно дискримінаційний захід, вважає Небензя, а «створення перешкод делегатам для входу в зал» нібито «явно порушує Статут ООН». За його словами, «жодні закони США… не діють на території», яка перебуває під контролем ООН.

Як пояснив Укрінформу на умовах анонімності співробітник Секретаріату ООН, обурення Росії зумовлене ще й тим, що до уваги не береться вакцинація російським препаратом «Спутнік V», який не отримав схвалення Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC).

«У розрахунок не взяли права кількох категорій людей: тих, які не можуть зробити щеплення за медичними показаннями, які одужали після COVID-19 і мають антитіла, а також тих, хто прищепився вакцинами, не схваленими американським регулятором CDC», - ідеться в листі Небензі.

На його думку, запобіжні заходи «фактично забороняють брати участь у засіданні в залі Генасамблеї».

14 вересня Абдулла Шахід надіслав усім представництвам роз’яснення, поінформувавши, що отримав два листи від мерії Нью-Йорка. В одному з них міська влада повідомляє про правила допуску в приміщення (у тому числі в установи ООН), що вимагають підтвердження вакцинації проти коронавірусу. В другому листі мерія зазначає, що виділяє ресурси для вакцинації та тестування учасників тижня високого рівня Генасамблеї, починаючи з 20 вересня, і готова розгорнути мобільні пункти на території штаб-квартири ООН.

«Я рішуче підтримую цей захід як важливий крок для повернення до повного функціонування Генеральної Асамблеї, аби збільшити кількість особистих зустрічей та переговорів на цій сесії», - наголосив Шахід.

Копії листів від мерії на адресу голови Генасамблеї та його роз’яснення для постпредств також є в розпорядженні Укрінформу.

Як повідомлялося, 14 вересня розпочала роботу чергова, 76-та сесія Генеральної Асамблеї ООН, на якій головує представник Мальдівів Абдулла Шахід. У 20-х числах у ній візьмуть участь делегації високого рівня з усього світу.

Ще на цю тему