У РФ політв'язнів з Криму поставили на профоблік як «схильних до нападу»

08:30 16.09.2021

У Росії правозахисника Емір-Усеїна Куку та інших політв'язнів з Криму поставили на профоблік через вбивство співробітника УФСІН.

Про це УНН повідомляє з посиланням на Крымская солидарность.

«Правозахисник Емір-Усеїн Куку, який відбуває покарання за 205.5 статті КК РФ в ІК-16 Салавата, був поставлений на профілактичний облік, як схильний до нападу на співробітників виправної установи. Причиною послужив інцидент в Курганської колонії, де ув’язнений вбив представника УФСВП», – повідомила дружина засудженого Мер’єм Куку.

Як повідомляється, під час дзвінка з колонії по «Зонателекому» Емір-Усеїн Куку розповів своїй дружині, що адміністрація ІК-16 в Салаваті визнала його «схильним до нападу на працівників в’язниці». При цьому йому повідомили, що претензій до нього не мають, а просто виконують розпорядження керівництва УФСВП, яке після вбивства в курганськоій колонії ухвалило ставити на профілактичний облік всіх засуджених за 205.5 статті. «На цей профоблік поставили всіх кримських мусульман, що містяться в колонії № 16», – повідомила Мер’єм.

Правозахисник побоюється, що за цим рішенням може послідувати реальна провокація з нападом на працівників колонії, а також нова судимість. Крім цього профоблік може бути підставою для переведення ув’язненого в СУУ (суворі умови утримання) або ЄПКТ (єдине приміщення камерного типу).

Таких засуджених конвоюють з посиленою охороною, вони позбавляються шансів на дострокове звільнення і пом’якшення умов відбування покарання.

Емір-Усеїн Куку має намір оскаржити це рішення в судовому порядку.

Ще на цю тему