Денісова закликає міжнародних правозахисників відвідати «суди» над кримськими татарами

08:15 16.09.2021

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що 16 вересня в окупованому Криму відбудуться кілька «судів» у справах проти кримських татар, і закликала генконсула України в Ростові-на-Дону та міжнародні правозахисні організації відвідати незаконні судилища для недопущення порушення прав громадян України.

Про це Денісова написала у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Закликаю генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського, міжнародні правозахисні організації відвідати незаконні судилища задля недопущення порушення прав незаконно утримуваних громадян України, а також сприяння забезпеченню права на захист і справедливий суд», – зазначила вона.

Омбудсман повідомила, що 15 вересня у так званому «Центральному районному суді Сімферополя» в тимчасово окупованому Криму відбудеться засідання у «справі Едема Бекірова», під час якого очікується розгляд апеляційної скарги сторони захисту на вирок.

«Українського активіста, колишнього політв’язня Едема Бекірова підконтрольний країні-окупанту РФ «Центральний районний суд Сімферополя» незаконно засудив до семи років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії загального режиму і виплати штрафу в розмірі 150 тисяч рублів. Едема Бекірова звинуватили за сфабрикованою справою у начебто «зберіганні та перевезенні вибухових речовин», – поінформувала Денісова.

Також у підконтрольному РФ «Київському районному суді міста Сімферополя» в тимчасово окупованому Криму відбудеться судове засідання у «справі щодо Заіра Смедляєва», якому інкримінують адміністративне правопорушення, передбачене ст.20.6.1 КоАП РФ «невиконання правил поведінки при надзвичайній ситуації чи загрозі її виникнення».

Крім того, у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбудеться судове засідання у так званій «справі Хізб ут-Тахрір»: стосовно учасників «третьої бахчисарайської групи», до якої входять Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Амет Сулейманов і Рустем Сейтмеметов. Під час засідання очікується розгляд справи по суті.

Кримські татари звинувачуються в причетності до діяльності релігійної організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії, але чинної без обмеження на рівні національних законодавств в Україні та багатьох країнах світу.

Ще на цю тему