У Грузії вперше хочуть фіксувати на камеру підрахунок голосів на дільницях

19:00 15.09.2021

Процес підрахунку голосів на більшості виборчих дільниць на майбутніх місцевих виборах у Грузії вперше хочуть фіксувати на відеокамери.

Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на «Новости-Грузия», про це заявив голова Центральної виборчої комісії Георгій Каландарішвілі. 

«Крім того, що увесь процес буде записаний – що зніме багато питань, задля прозорості наступного дня після голосування ці відеозаписи будуть оприлюднені», – сказав Каландарішвілі. 

За його словами, зйомка буде відбуватися на 3200 виборчих дільницях, а щодо публікації записів завершують перемовини з одною з «надійних та безпечних міжнародних платформ».

«Реформа виборчої системи також передбачає зміну, за якою протягом 6 днів з дня голосування у всіх окружних виборчих комісіях повинні прерахувати голоси з п’яти випадково обраних дільниць, що забезпечує додатковий запобіжник у процесі. Під час цього перерахунку відеозйомка також буде забезпечена», – сказав голова ЦВК.

Нагадаємо, місцеві вибори у Грузії заплановані на 2 жовтня. Громадяни обиратимуть мерів міст та муніципалітетів і депутатів рад-сакребуло.

Опозиційні сили називають вибори "референдумом" довіри до правлячої партії «Грузинська мрія» через те, що угода про вихід з політичної кризи за посередництва ЄС передбачала дострокові парламентські вибори в 2022 році, якщо на місцевих «Мрія» набере менше 43%.

Нагадаємо, «Грузинська мрія» у липні вийшла з угоди, укладеної за посередництва ЄС, аргументуючи це тим, що до неї (на той момент) так і не приєдналась найбільша опозиційна партія "Єдиний національний рух". Проте на початку вересня ЄНР все ж підписав документ.

Ще на цю тему