Коли нема ударних БПЛА, але дуже хочеться: в РФ показали «бомбові удари» з переробленого «Форпоста» / Фото, відео

14:30 15.09.2021

В мережі оприлюднили неофіційний відеоролик з начебто спробою бомбардування наземних цілей з локалізованої версії розвідувального БПЛА IAI Searcher (Форпост-Р).

Відео з начебто бомбардуванням цілей малогабаритними боєприпасами КАБ-20С «випадково» з'явилося під час російсько-білоруських навчань «Захід-2021», пише defence-ua.

На відео апарат «Форпост-Р» з бортовим номером «007» скидає два малогабаритних боєприпаси, які начебто є коригованими бомбами КАБ-20С розробки московського ФГУП «Центральний науково-дослідний інститут хімії та механіки імені Д.І. Менделєєва».

Момент скидання «коригованого» боєприпасу КАБ-20С з БПЛА «Форпост-Р»

При цьому, хоч відео активно розповсюджується в російських соцмережах, воно не є офіційно підтвердженим відео від міноборони РФ.

«Ударний» безпілотник має досить невеликі розміри й застарілий оптико-прицільний комплекс

Що цілком зрозуміло, з огляду на потребу у власних «ударних БПЛА» (яких у РФ й досі немає), але в їх фактичній відсутності. Ймовірно, через це, російським пропагандистам доводиться «зливати» відео з начебто діями «ударного» розвідника, розробленого в Ізраїлі на початку 2000-х років й не призначеного для нанесення ударів по наземних цілях (однак вказаного як новий російський безпілотник).

Розвідувальний БПЛА «Форпост-М/Р» є локалізованою версією ізраїльського IAI Searcher MkII

Також досить показовим фактом є те, що попадання «високоточного» боєприпасу по цілях на навчаннях (начебто «Захід-2021») показано не було.

Один зі збитих російських БПЛА «Форпост-М» українськими ППО на Донбасі

Нагадаємо, так званий «Форпост-Р» виготовляється на АТ «Уральський завод цивільної авіації» і є локалізованою модифікацією БЛА «Форпост» - ліцензійної копії ізраїльського БЛА Searcher MkII (розробленому на початку 2000 років), що збиралася на УЗГА з комплектів ізраїльської компанії Israel Aerospace Industries (IAI) з 2010 року. У грудні 2019 року міністерство оборони РФ видало УЗГА трирічний контракт на постачання перших 10 безпілотних комплексів «Форпост-Р», пише видання.

Ще на цю тему