Кулеба окреслив три пріоритети України на новій сесії Генасамблеї ООН

11:30 15.09.2021

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у телефонній розмові з головою сесії Генасамблеї ООН, міністром закордонних справ Мальдівів Абдуллою Шахідом окреслив три пріоритети України на цій сесії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МЗС.

«Ключовим пріоритетом нашої зовнішньої політики, закріпленим у Стратегії зовнішньополітичної діяльності, залишається протидія російській агресії та відновлення територіальної цілісності України. 23 серпня в Києві відбувся інавгураційний саміт Кримської платформи, яка консолідує міжнародні зусилля задля деокупації Криму. Ми розраховуємо на всебічну підтримку її роботи з боку ООН, адже досягнення кінцевої мети Кримської платформи - повернення Криму - відновить повагу до Статуту ООН та припинить грубі порушення міжнародного права», - наголосив міністр.

Кулеба поінформував про намір України скликати дебати щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях під час цієї сесії Генасамблеї ООН.

Другим пріоритетом України на 76-й сесії Генасамблеї ООН, за його словами, стане поліпшення умов життя українців на територіях, які постраждали від російської агресії у Донецькій та Луганській областях.

«ООН має знання, досвід та технології реалізації проєктів із відновлення територій, які постраждали від збройних конфліктів. Ми зацікавлені у більш активній діяльності ООН у регіоні, зокрема в сферах гуманітарного розмінування, розбудови медичної, освітньої та житлово-комунальної інфраструктури», - сказав Кулеба.

Він зазначив, що третім пріоритетом стане подолання пандемії COVID-19 та її соціально-економічних наслідків.

«Всі держави мають отримати рівний доступ до вакцин, мати достатньо засобів для ефективної протидії пандемії та економічного відновлення. Україна готова до ефективної співпраці з ООН задля зміцнення української системи охорони здоров'я та соціально-економічного захисту найбільш вразливих категорій громадян», - наголосив міністр.

Кулеба побажав Шахіду успіху у досягненні цілей на чолі 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН та підкреслив готовність до співпраці. Він нагадав, що Україна як одна із держав-засновниць ООН виступає за посилення ролі Організації в розв'язанні нагальних проблем міжнародних відносин.

«Ми готові разом із чинним головуванням Генасамблеї докласти спільних зусиль задля врегулювання збройних конфліктів, відновлення глобальної економіки після пандемії COVID-19, боротьби зі змінами клімату», - наголосив глава МЗС.
 

Ще на цю тему