«РФ знищує грузинську ідентичність», – Денісова з лінії розмежування з окупованою Південною Осетією

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова разом із громадським захисником Грузії Ніно Ломджарією здійснила візит до лінії розмежування з окупованою РФ територією Цхінвальського регіону (Південна Осетія) Грузії біля міста Хурвалеті.

Як повідомила Денісова, Ломджарія поінформувала її про впровадження Росією гібридної тактики впливу на керівництво Грузії та так звану «бордеризацію» (розширення меж окупованих територій).

За словами Денісової, на сьогодні Грузія має обмежені можливості впливати на стан додержання прав людини на окупованих територіях.

«Жодна моніторингова місія не допускається окупантами на ці території. Свобода пересування мешканців обмежена через закриття окупантом пунктів пропуску. Вони не мають змоги одержувати ні медичну, ні соціальну допомогу з боку органів влади Грузії. Люди роками обмежені у контактах із рідними», – зазначила українській обмудсмен.

Денісова мала змогу поспілкуватися з мешканкою окупованої території, яка повідомила, що ліки та продукти вона може одержати лише через обмежувальний колючий дріт з боку Грузії.

Омбудсмен поінформувала грузинську колегу про виявлені порушення прав мешканців окупованих територій України – примусову паспортизацію, мілітаризацію, заборону спілкуватися чи навчатися рідною мовою, сповідувати релігію, незаконні арешти громадян України, які не підтримують владу окупанта.

«Під час коментаря грузинським ЗМІ зазначила, що РФ знищує грузинську ідентичність на окупованих територіях, так само, як вчиняє це в Україні. Але ми маємо триматися разом та продовжувати усіма доступними методами, в тому числі широко висвітлюючи безчинства РФ у ЗМІ, тиснути на агресора», - зазначила Людмила Денісова

Раніше Україна і Грузія засудили численні порушення Росією міжнародного права.

Це підтвердили міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та його колега з Грузії Давід Залкаліані.

Ще на цю тему