В окупованому Криму до Асана Ахтемова допустили незалежного адвоката

20:40 13.09.2021

В окупованому Криму до заарештованого Асана Ахтемова, який переніс катування російських силовиків, допустили незалежного адвоката.

Про це в Фейсбуці повідомляє «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Юрист Айдер Азаматов заявив, що зустрівся з Асаном Ахтемовим, якого звинувачують у диверсії в Криму російські спецслужби. Було підписано угоду про захист і відмову від раніше призначеного державою адвоката», - йдеться в повідомленні.

Як уточнив сам Азаматов, сьогодні після двох попередніх невдалих спроб він, нарешті, зміг зустрітися зі своїм підзахисним Асаном Ахтемовим.

Крім угоди про юридичну допомогу і відмови від державного адвоката, політв'язень дав дозвіл на отримання від нього відомостей, що становлять лікарську таємницю.

«Головне, тепер його захисником є адвокат, якого він вибрав, а не нав'язали органи слідства», - зазначив Азаматов.

Асан Ахтемов. Фото з сайту Укрінформ

3 і 4 вересня в Криму затримали Ельдара Одаманова, Асана і Азіза Ахтемових, Шевкета Усеінова і Нарімана Джелялова за підозрою в підриві газопроводу в селі Перевальному. Більше доби про них нічого не було відомо.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Джелялова і братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеінов отримали 14 і 15 діб «адміністративного арешту» відповідно.

10 вересня адвокату Азаматова вдалося відвідати брата Асана Ахтемова - Азіза, який розповів, що силовики з метою отримання зізнань били їх, вивозили в ліс, погрожували розстрілом, катували електричним струмом у присутності призначених адвокатів.

Верховна Рада прийняла заяву із закликом до міжнародного співтовариства засудити чергову хвилю репресій проти кримських татар у тимчасово окупованому Криму.
 

Ще на цю тему