Євросоюз – в ООН: Окупація Криму загрожує міжнародній безпеці

11:45 10.09.2021

Окупація Росією Криму залишається прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, покликаного захищати суверенітет усіх держав.

Про це йдеться в заяві країн ЄС та низки інших європейських держав, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку

Заяву виголосила на засіданні Генасамблеї ООН постпред Словенії Аніта Піпан перед голосуванням за збереження в порядку денному сесії пункту «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України».

«Європейський Союз підтверджує свою рішучу підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Ми знову заявляємо, що не визнаємо і продовжуємо засуджувати незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Російською Федерацією, що є порушенням міжнародного права», – йдеться в документі.

Євросоюз закликає до повного дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини на Кримському півострові, зазначають автори заяви. Вони також підкреслюють необхідність надати «повний, вільний і безперешкодний доступ» міжнародним спостерігачам за дотриманням прав людини.

Окрім того, ЄС указує на важливість активізації переговорних зусиль, спрямованих на стійке і мирне врегулювання конфлікту, при цьому наголошується на відповідальності Російської Федерації.

У заяві також відзначається, що країни ЄС та інші держави Європи підтримують збереження пункту щодо окупованих територій України в порядку денному наступної, 76-ї сесії Генасамблеї ООН.

Ще на цю тему