Комісія стратегічного партнерства зі США: Кулеба назвав три завдання для України

17:40 09.09.2021

Українська частина Комісії стратегічного партнерства України та США визначила 3 завдання своєї подальшої роботи: реформа комісії, надання американській стороні українського проєкту Хартії стратегічного партнерства і підготовка плану трансформації країни.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Ще перебуваючи у Вашингтоні я доручив скликати українську частину Комісії стратегічного партнерства, щоб невідкладно, не марнуючи жодної години, жодного дня, почати працювати над виконанням домовленості Президентів і над організацією засідання комісії. Вже вчора (8 вересня – ред.) в МЗС відбулося засідання української частини комісії. Ми поставили три завдання перед нашими колегами з інших міністерств та відомств, які входять до складу комісії», - зазначив він.

Такими завданнями, за словами Кулеби, є:

  • реформа комісії, щоб зробити її структуру більш дієвою та ефективною;
  • внесення на розгляд американської сторони українського проєкту спільної Хартії стратегічного партнерства;
  • підготовка плану трансформації України, який був презентований Президентом Володимиром Зеленським у США для розгляду на засіданні комісії.

«План трансформації - це набір конкретних інвестиційних проєктів в Україні, які змінять нашу державу, які зроблять її сильнішою, а Комісія стратегічного партнерства - це інструмент, де ці проєкти можуть бути розглянуті на предмет пошуку фінансування та американських бізнес-партнерів для їх реалізації», - акцентував міністр.

Глава української дипломатії поінформував, що проведення першого за 3 роки засідання комісії і ухвалення Хартії стратегічного партнерства України та США є домовленістю Президентів двох країн. Відповідне доручення отримали Кулеба та державний секретар США Ентоні Блінкен.

«Перша (хартія - ред.), нагадаю, була ухвалена у 2008 році. Ми всі з вами прекрасно розуміємо, що світ змінився, виклики змінилися. Нам потрібен новий базовий документ, який зробить наші відносини ще міцнішими, ще сильнішими», - наголосив міністр.

Він акцентував, що комісія буде посилена і змінена таким чином, щоб найкраще відповідати викликам, які стоять перед двома державами, відповідно до домовленостей лідерів держав.
 

Ще на цю тему