Окупанти переслідують 125 українців із Криму – Денісова

16:20 07.09.2021

Незаконні дії щодо українців з Автономної Республіки Крим та міста Севастополя з боку країни – окупанта РФ тривають, наразі 125 українців або заарештовані, або затримані, або відбувають покарання.

Про це в ефірі «Радіо НВ» сказала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, запис якого вона розмістила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Треба наголошувати на будь-яких майданчиках, під час будь-яких перемовин, звертатися із заявами і зверненнями про те, що свавілля у Криму продовжується. На сьогодні уже 125 наших громадян або заарештовані, або затримані, або відбувають покарання, і нещодавно це відбулося знову: 3 людини вже відправлені у СІЗО на 2 місяці і 4 людини від 10 до 15 днів будуть відбувати адмінарешт в ІТТ (йдеться про події довкола обшуків у Криму, які відбулися 3 і 4 вересня – ред.)», - поінформувала омбудсман.

Вона нагадала, що направила звернення до Верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет і до уповноваженого РФ з прав людини Тетяни Москалькової щодо дотримання прав незаконно затриманих громадян на Кримському півострові.

Денісова сподівається, що після передачі Президентом Володимиром Зеленським Президенту США Джо Байдену під час зустрічі списку заручників Кремля це стане поштовхом для того, що і США розмовлятимуть з президентом РФ Путіним щодо звільнення наших громадян.

На її думку, обшуки і арешт кримських татар на території тимчасово окупованої АР Крим та міста Севастополя, які відбулися 3 і 4 вересня, також будуть поштовхом для цих перемовин.

Окремо Денісова нагадала, що у вівторок минає два роки відтоді, як в Україну з полону в РФ повернулися 35 наших співгромадян.

Говорячи про обміни і повернення наших громадян, вона уточнила, що «надія тільки на те, що міжнародна спільнота підтримає Україну і буде наполягати на тому, щоб президент РФ їх звільнив».

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в окупованому Криму після обшуків арештували п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Нарімана Джелялова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеінова. Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з черговими незаконними обшуками і затриманнями у тимчасово окупованому Криму.

Нагадаємо, Прокуратура АР Крим та м. Севастополя перекваліфікувала кримінальні провадження за фактами незаконного позбавлення волі п’ятьох громадян України в окупованому Криму.
 

Ще на цю тему