Воєнкому Красноперекопська повідомили про підозру за призов кримчан до армії Росії

09:20 03.09.2021

Прокуратура АРК і Севастополя повідомила про підозру російському військовому комісару Красноперекопська і Красноперекопського району Криму за «порушення законів і звичаїв війни», зокрема за призов кримчан до російської армії.

Про це повідомляє пресслужба відомства, пише Крим.Реалії.

Як сказано в повідомленні, підозрюваний у 2014 році «зламав присягу на вірність народу України і перейшов на службу до армії держави-окупанта», після чого був призначений на посаду «військового комісара міста Красноперекопськ і Красноперекопського району» в Криму.

«Перебуваючи на вказаній посаді, підозрюваний на час проведення призовних кампаній, керуючись законодавством держави-окупанта, виконував «укази» вищого керівництва РФ і сприяв проведенню незаконних призовних кампаній кримчан у відповідних районах, тим самим реалізуючи політику держави-окупанта, спрямовану на проведення незаконних примусових призовних кампаній громадянського населення півострова в Збройні сили РФ», – повідомляють у прокуратурі.

У відомстві не називають імені та прізвища підозрюваного, його публічні коментарі відсутні. У разі, якщо його вина буде доведена, йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі.

Раніше Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя повідомила про підозру російському військовому комісару Криму за «порушення законів і звичаїв війни», а саме – за призов кримчан до армії Росії.

Як повідомлялося, в липні поточного року в Криму засудили 10 місцевих жителів за відмову від служби в Збройних силах РФ. Крім того, за цей період було зафіксовано 14 нових кримінальних справ відносно жителів Криму за ст. 328 КК Росії (ухилення від служби в Збройних силах РФ).

У лютому 2021 року Європейський парламент проголосував за резолюцію, якою засудив порушення прав людини в анексованому Росією Криму, в тому числі – «примусовий призов кримчан до російської армії».

Постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич засудив продовження призову кримчан до російської армії, незважаючи на пандемію коронавірусу.

У Росії мілітаризацію називають нормою, вважаючи півострів своїм. «Росія – суверенна держава і на своїй території має право проводити навчання, розміщувати будь-які об'єкти, оголошувати призов до армії для своїх громадян і організовувати патріотичне виховання молоді», – заявила в грудні 2020 року офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова.
 

Ще на цю тему