СБУ викрила в Києві рекламників, які розробляли інформкампанії для окупантів в Криму та Донбасі

09:00 03.09.2021

Кіберфахівці СБУ викрили в Києві рекламну агенцію, яка займалася розробкою інформаційних кампаній для терористичних організацій «Л/ДНР» та окупаційної влади Криму.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України, пише Центр журналістських розслідувань.

«У ході розслідування СБУ встановила, що фірма почала працювати над пропагандистськими матеріалами ще у 2014 році. Тоді рекламники розробляли макети антиукраїнських бігбордів, які розміщували в ОРДЛО, Криму та поширювали через місцеві ЗМІ. У цих матеріалах були явні заклики до розколу та федералізації України», – йдеться у повідомленні.

Серед «архівів» агенції за попередні роки, які вдалося вилучити, є макети та готова продукція із надписами: «Харьковская республика», «Одесская республика», «Родина у нас у всех одна – Россия. Глава ДНР А.В. Захарченко» тощо.

Останнім часом підрядники підготували серію кампаній для сепаратистів із гаслами: «Сохранили мир! Обеспечим стабильность. Крым Единая Россия», «Весна победы нашей. Крым Единая Россия», «Год Крымской весны. Наш выбор-наша победа!», «Прорвем любые блокады. Сергей Аксенов. Глава республики Крым. Крым новых возможностей».

«За попередньою інформацією, агенція в Києві є дочірньою компанією московської фірми і повністю контролюється громадянами РФ», – додали у спецслужбі.

Наразі СБУ розслідує кримінальне провадження за ч.2 ст.258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки в офісних приміщеннях і за місцем проживання фігурантів справи.

Слідчі дії тривають.

  • 24 липня 2021 року Центрвиборчком Росії ухвалив постанову, за якою жителі ОРДЛО, які отримали російський паспорт, зможуть «проголосувати» на виборах депутатів Держдуми РФ в онлайн-форматі. «Виборці» також повинні бути користувачами єдиного порталу держпослуг із підтвердженим обліковим записом.
  • 23 липня 2021 року МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із схваленням ЦВК Росії рішення щодо залучення населення тимчасово окупованих територій у ОРДЛО до запланованих на вересень цього року виборів до Держдуми РФ шляхом участі в електронному голосуванні.
  • В окупованому Донецьку почався збір заяв від місцевих жителів з російськими паспортами в підтримку партії «Единая Россия». Жителів окупованої частини Донецької області масово записують у прихильники «Единой России» прямо на вулиці. Щоб стати прихильником правлячої в Росії партії, жителям ОРДО необхідно мати при собі фотографії та паспорт громадянина РФ.

Ще на цю тему