У Кремлі «категорично не згодні» зі США і Україною щодо «Північного потоку – 2»

18:31 02.09.2021

У Кремлі заявляють, що «категорично не згодні» з позицією Вашингтона та Києва, що проект «Північний потік - 2» становить для когось загрозу.

«Щодо «Північного потоку». Ви знаєте, що проєкт близький до завершення. Ми сподіваємося, що він буде запущений і зіграє дуже важливу роль в забезпеченні енергобезпеки Європи. Це виключно комерційний проект, який не може становити ні для кого жодної загрози. Ми категорично не згодні зі спільною американо-українською тезою про те, що нібито цей проект несе в собі загрозу для України і для Європи в цілому», – сказав прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков в четвер під час спілкування з журналістами, цитує російське агентство ТАСС.

Під час візиту президента Володимира Зеленського в США було озвучено спільну заяву про стратегічне партнерство України і США, в якому Сполучені Штати підтвердили, що виступають проти газопроводу в обхід України «Північний потік - 2».

21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2», опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Тоді ж глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна ініціює консультації щодо «Північного потоку-2» відповідно до статті 274 Угоди про асоціацію.

У разі запуску російського проєкту «Північний потік - 2» наполовину український транзит може скоротитися втричі – до 18 млрд кубометрів, для порівняння торік Оператор ГТС протранзитував до Європи 55,8 млрд кубометрів газу.

Ще на цю тему