Гарібашвілі заявив, що грузинське судочинство «значно випереджує» аналоги в ЄС

11:41 02.09.2021

Голова уряду Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що судова система Грузії "значно випереджує" судові системи деяких країн-членів ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє IPN.

«Судова система у Грузії значно випереджує ті, що є у чинних країнах ЄС, як свідчать усі дослідження, зокрема, зроблені в ЄС», – заявив Гарібашвілі, не уточнивши, про які дослідження йде мова.

Таку заяву він зробив на тлі критики за відмову від нової фінансової позики ЄС, для отримання якої Грузії необхідно було здійснити судову реформу.

Як пояснив Гарібашвілі, другий транш європейської макрофінансової допомоги залежав від реформування судової системи, і в цьому плані судова система Грузії «набагато випереджає» судову систему деяких членів ЄС.

За його словами, попри вихід уряду з угоди з опозицією, підписаної за посередництва Шарля Мішеля, правляча команда залишається прихильною розпочатим реформам.

Як повідомляли ЗМІ, 1 серпня у представництві ЄС у Грузії повідомили, що країні вирішили не виділяти другий транш макрофіну у розмірі 75 млн євро у зв’язку з невиконанням умов для його отримання. Прем’єр Гарібашвілі за кілька годин до цього заявив, що уряд відмовляється від фінансової допомоги, тому що не хоче збільшувати зовнішній борг та сподівається на оптимістичні сценарії економічного зростання.

На початку липня Єврокомісія нагадувала, що призначення суддів Верховного суду всупереч закликам представників ЄС може поставити макрофін під загрозу.

Попри це, 12 липня парламент з ініціативи правлячої партії «Грузинської мрії» підтримав шістьох кандидатів - хоча за «угодою Мішеля» про вихід з політичної кризи це рішення мало бути відкладене до проведення реформи.

23 серпня президент Євроради Шарль Мішель, зустрівшись з Гарібашвілі у Києві на полях «Кримської платформи», нагадав йому про передумови надання другого траншу макрофіну.

Ще на цю тему