Перевезення нелегалів до країн ЄС: Перед судом постане вербувальник українських моряків

20:40 01.09.2021

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо учасника злочинної організації, яка вербувала українських моряків для перевезення нелегальних мігрантів із країн Південно-Західної Азії до Європи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, до злочинної організації входили 6 громадян України, які діяли спільно з іншими учасниками, які перебували в Туреччині. Починаючи із 2018 року вони підшукували та вербували моряків, які опинились у скрутному матеріальному становищі, з метою втягнення у злочинну діяльність. Для цього в Інтернеті розміщувалися оголошення про найм моряків нібито для перевезення туристів по Середземному морю. Морякам допомагали виготовити документи, які надавали право здійснювати управління морськими суднами, а також давали право для виїзду за кордон. Із ними проводили навчання, після чого направляли до Туреччини, у тому числі через тимчасово окуповану територію АР Крим. У подальшому після прибуття моряків до Туреччини їх примушували здійснювати перевезення нелегальних мігрантів морським шляхом, з країн Близького Сходу до країн ЄС, користуючись уразливим станом та погрожуючи позбавленням можливості повернутись до України.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 255 (участь у злочинній організації) та ч. 3 ст. 149 КК України (торгівля людьми), за що передбачено до 15 років позбавлення волі.

У червні прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників організованої злочинної групи, що вербувала українців для перевезення нелегальних мігрантів.
 

Ще на цю тему