«Підкріплення» до F-16: Ірак купить в Туреччині Bayraktar TB2 та вертольоти T129 ATAK

12:22 31.08.2021

Міністр оборони Іраку Кума Інад Садун оголосив, що його країна домовилась із Туреччиною про закупівлю безпілотних розвідувальних комплексів Bayraktar TB2 та ударних вертольотів T129 ATAK.

Як пише портал Air Recognition, домовленість була досягнута на полях міжнародної оборонної виставки IDEF 2021, що відбувалась в Стамбулі з 16 по 20 серпня цього року. Точно відомо, що Ірак має отримати від Туреччини 12 гвинтокрилів T129 ATAK, кількість комплексів Bayraktar TB2 – поки що не розкривається.

Гелікоптери T129 ATAK стоять на озброєнні турецьких збройних сил з 2014 року, в строю – близько 100 таких машин
Показово, що новини про поставку ударних гвинтокрилів та БПЛА турецького виробництва для Іраку з’явились на тлі виходу із ладу майже усіх літаків пілотованої бойової авіації іракських ВПС.

А саме – у травні цього року західні ЗМІ повідомляли, що в строю ВПС Іраку залишились тільки шість боєздатних винищувачів F-16 із 34 наявних, хоча ще на початку 2021 року була мова про 20 боєготових таких літаків.

У такої стрімкої деградації парку іракських F-16 було одразу декілька причин - уряд Іраку вимушений вести «кільцеву оборону» і проти сил ІДІЛу, і проти проіранських бойовиків; із-за загрози життю країну покинули спеціалісти Lockheed Martin, сам Ірак не має власних авіаремонтних потужностей.

Як Lockheed Martin погоджувала евакуацію своїх спеціалістів з урядом Іраку - залишилось невідомим.

Цікаво, що у того ж Іраку рівно по тим же причинам повністю вийшов із ладу їх флот штурмовиків Су-25, придбаний в Російської Федерації та навіть китайських БПЛА CH-4.

Тому боєздатними залишались тільки навчально-бойові L-159 та легкі літаки АС-208, що можуть застосовувати протитанкові ракети – очевидно, із-за більшої простоти свого обслуговування.

Ще на цю тему