Ворота Чорного моря. Чому Україна готується воювати за острів Зміїний

08:01 31.08.2021

Острів Зміїний – це клаптик кам'янистої суші в Чорному морі в 37 км від одеського узбережжя. У стародавні часи на ньому був споруджений храм міфічного героя Ахіллеса, а зараз він може стати черговою гарячою точкою в війні України та Росії.

Чим важливий острів Зміїний і як Україна готується його захищати – нижче в матеріалі РБК-Україна.

Але не ці обставини роблять Зміїний унікальним і стратегічно важливим об'єктом для України. Це єдиний острів у західній частині Чорного моря, який є фактично «воротами» на шляху до портових міст Північного Причорномор'я і до гирла річки Дунай.

Російська агресія в Криму змусила українську владу перейти від слів до дій у питанні захисту "острова Ахіллеса". Ще на початку 2000-х цей клаптик суші був демілітаризований.

При СРСР і в 1990-х острів був закритим об'єктом, на якому розміщувалися військові ППО (протиповітряної оборони). Останні 20 років на Зміїному з силових структур знаходиться тільки прикордонна застава.

Але, як розповіло джерело в Державній прикордонній службі, в останні роки оборону острова забезпечують не тільки вони.

«З початку агресії Росії було чітко зрозуміло, що острів також може бути в сфері її інтересів, тому йому приділялася особлива увага. Зокрема, прикордонники збільшили свої сили і засоби на острові. Більш того, вони були посилені «спецами» від Військово-Морських сил, були облаштовані необхідні позиції для оборони острова. Враховуючи останні заяви президента РФ острову стало приділятися ще більше уваги», – зазначив співрозмовник.

За його словами, військові на острові мають достатньо сил і засобів, щоб забезпечувати не тільки охорону, а й оборону Зміїного.

У той же час, колишній заступник начальника Генштабу, генерал Ігор Романенко переконаний, що загроза агресії Росії в цьому напрямку дуже висока. Будучи начальником штабу 49-корпусу ППО в кінці 1990-х він відповідав за розміщення військового контингенту на острові і не з чуток знає про його проблеми і вразливі місцях. Окупація цього «ласого шматочка» української території дозволить РФ заблокувати порти Одеської та Миколаївської областей, уточнив генерал.

«Російськими силами його (острів, - ред.) можна захопити за добу. Якщо це станеться, то вони нам перекриють судноплавство. По Азову його майже закрили, а якщо і цей напрямок перекриють, то це матиме дуже серйозні економічні та військово–політичні наслідки. У цьому плані острів відіграє стратегічну роль», – зазначив генерал у бесіді з виданням.

Військовий також звернув увагу, що всього в 25 милях від Зміїного знаходиться українська бурова установка, захоплена росіянами в 2014 році. Саме з неї в лютому 2017 року був обстріляний літак ВМС, який проводив обліт навколо газової вишки. Контроль над проміжком між островом Зміїний і захопленими вишками дозволить РФ замкнути «ворота» до українських портів на Чорному морі.

На думку Романенка, зараз Росію від відкритого нападу на острів зупиняє тільки потенційно жорстка реакція міжнародного співтовариства. При цьому, він підтвердив і те, що Україна вже відпрацьовує варіанти реагування на можливу атаку і плани оборони острова.

Як свідчення серйозності ситуації на початку серпні на Зміїному були проведені найбільші в історії України військові навчання. Їх відвідало все вище військово-політичне керівництво країни, в тому числі і Верховний головнокомандувач, президент Володимир Зеленський.

«Це свідчить про те, що ми розуміємо, в який час живемо, з ким ми боремося», – так пояснив мету навчань глава держави.