Прокуратура АРК передала до суду справу суддів із Сак і Білогірська за переслідування активістів

18:40 30.08.2021

Прокуратура АРК і Севастополя направила до суду обвинувальні висновки щодо колишніх суддів, які працювали в судах анексованого Криму. Їх звинувачують за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).

Про це повідомляє пресслужба відомства, пише Крим.Реалії.

«Своїми діями і рішеннями обвинувачені сприяли становленню окупаційних судових органів на півострові та в цілому окупаційної влади РФ, а також надавали допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років.

За версією українських слідчих, судді після анексії Криму перейшли на службу в підконтрольні Кремлю Судацький міський суд і Білогірський районний суд.

Обвинувачені, зокрема, винесли постанови про визнання десяти активістів кримськотатарського національного руху винними у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 20.2.2 та ст. 20.18 КоАП Росії, а саме «організації масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок, і блокування транспортних комунікацій», додали в прокуратурі АРК і Севастополя. Активістам обвинувачені судді призначили покарання у вигляді штрафу від 10 до 50 000 рублів кожному.

«Мова йде про події 3 травня 2014 року, коли «правоохоронцями» держави-окупанта був заборонений в'їзд до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Тоді, на знак протесту, виступаючи проти окупації півострова, кримські татари перекрили дорогу на декількох ділянках трас Сімферополь – Севастополь, Херсон – Джанкой – Феодосія – Керч, Сімферополь – Феодосія – Керч та ін. Саме ці дії активістів і були кваліфіковані окупаційними «правоохоронними органами» як «адміністративне правопорушення» і притягнули їх до «відповідальності», – повідомили у відомстві.

У Прокуратурі АРК і Севастополя нагадали, що зараз до суду направлено вже 25 обвинувальних актів щодо колишніх суддів АР Крим.

У серпні Прокуратура АРК і Севастополя повідомила про зміну винесеного раніше повідомлення про підозру судді Бахчисарайського районного суду – окрім державної зради (частина 1, стаття 111 Кримінального кодексу України), цього суддю підозрюють у переслідуванні кримськотатарських активістів.

3 травня 2014 року національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв спробував «прорватися» до анексованого Росією Криму після заборони ФСБ в'їжджати на територію півострова.

Тоді до адмінкордону Криму з материковою Україною зустрічати Джемілєва вирушили тисячі кримських татар з усього півострова, тримаючи в руках національні та українські прапори. Вони прорвалися через «живий щит» російського спецназу, щоб побачити свого лідера. Але, незважаючи на це, Джемілєву так і не вдалося потрапити до Криму. Російські силовики стягнули до адмінкордону бронетехніку, заблокувавши проїзд, стріляли в повітря. Мустафа Джемілєв змушений був повернутися до Києва.

Учасників подій 3 травня почала переслідувати російська влада в Криму. П'ятьох кримськотатарських активістів звинуватили в нападі і застосуванні сили до бійців колишнього українського спецпідрозділу «Беркут» під час подій на адміністративному кордоні.
 

Ще на цю тему