Прокуратура АРК перекрила міжнародний канал поставки фальшивих доларів з Криму

12:20 20.08.2021

За процесуального керівництва прокуратури АРК викрито діяльність групи іноземців, які налагодили міжнародний канал постачання в Україну та збут великих сум підробленої іноземної валюти.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури автономії.

Загалом, зловмисники планували доставити та реалізувати в Україні близько одного мільйона підроблених доларів США.

Під час досудового розслідування встановлено, що на території України діє група з 10 осіб вихідців з Азербайджану, Узбекистану, Туреччини та Грузії, які організували схему ввезення «коштів» до України поза митним контролем через окуповану територію АР Крим з Туреччини. Для збуту фальшивих купюр підозрювані створили телеграм-канал, де приймали замовлення та листувалися з «покупцями».

Підроблені долари доставляли через поштові відділення та передавали під час особистих зустрічей. Гроші від покупців отримували на гаманці електронної платіжної системи. Вартість фальшивих купюр складала від 50 до 60 відсотків номінальної вартості доларів США. Тобто за фальшиві 100 доларів учасники групи отримували 50-60 справжніх.

Під час документування злочинної діяльності, проведено декілька оперативних закупок, у ході яких придбано 20,5 тисяч підроблених доларів.

Надалі, в ході спецоперації, під час чергового збуту 10 тисяч підроблених доларів, сімох учасників вказаної злочинної групи затримано.

Також проведено 14 санкціонованих обшуків у Києві, Харкові, Кривому Розі та на території Донецької області, у результаті яких вилучено кошти, засоби технічного зв’язку, автотранспорт та вогнепальну зброю. Фігурантів затримано в порядку статті 208 КПК України та повідомлено про підозру за частиною 2 статті 199 КК України (виготовлення, зберігання, придбання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей). Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

На даний час готуються клопотання до суду щодо застосування до підозрюваних запобіжних заходів.

Заходи з викриття протиправної діяльності проводились оперативниками Департаменту карного розшуку Національної поліції спільно з поліцейськими АР Криму та міста Севастополя.

Фото: Прокуратура АРК
 

Ще на цю тему