Суд у РФ залишив у силі запобіжний захід фігурантам «третьої бахчисарайської групи»

11:40 20.08.2021

Апеляційний військовий суд у м. Власіха (РФ) залишив у силі арешт на два місяці фігурантам справи "третьої бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір" Рустему Сейтмеметову, Осману і Сейтумеру Сейтумеровим.

Про це у Фейсбуці повідомляє «Кримська солідарність» з посиланням на адвоката Еміне Авамілєву, передає Укрінформ.

«Суд ухвалив рішення про продовження тримання підсудних під вартою до 22 жовтня 2021 року», - йдеться у повідомленні.

Без оскарження залишився і запобіжний захід Амету Сулейманову, що знаходиться у окупованому Криму під домашнім арештом.

У зв'язку з відмовою в апеляційній скарзі на зміну запобіжного заходу захист вказав на численні порушення міжнародного права, у тому числі Європейської конвенції з прав людини.

На слуханні адвокат Назім Шейхмамбетов клопотав про те, щоб підзахисні могли перебувати у залі суду поруч з юристами. Суд відмовив у цьому, у зв'язку з чим підсудний Осман Сейтумеров заявив відвід головуючому і всій колегії суду. Однак колегія в черговий раз проігнорувала відвід.

У другій половині засідання були викликані свідки захисту, які виключно позитивно охарактеризували обвинувачених.

За словами адвоката Лілі Гемеджі, з боку захисту було заявлено 27 свідків, кожен з яких особисто знає підсудних і готовий говорити відкрито. Водночас «свідки» з боку обвинувачення - це «пара засекречених невідомих осіб», зазначила вона.

Як повідомлялося, в окупованому Криму 11 березня 2020 року в будинках кримських татар, пройшли обшуки, ініційовані співробітниками ФСБ, у результаті яких було затримано Енвера Мустафаєва, братів Сейтумера і Османа Сейтумерових, Рустема Сейтмеметова і Амета Сулейманова. Також обшук було проведено в будинку екс-активіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено залишив Крим.

Затриманим інкримінується стаття 205.5 Кримінального кодексу Росії (Організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації). Сейтмеметов і брати Сейтумерові до 19 листопада 2020 року перебували у слідчому ізоляторі Сімферополя, потім були конвойовані у СІЗО Ростова-на-Дону.

Їм обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, крім Амета Сулейманова, який має інвалідність і якого посадили під домашній арешт.

Фото з сайту Укрінформ
 

 

Ще на цю тему