Євросоюз назвав незаконними вироки суду РФ чотирьом кримським татарам

17:20 18.08.2021

Європейський Союз вважає незаконним винесення вироку чотирьом кримським татарам військовим судом РФ.

Про це написав речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано у Твіттері, передає Укрінформ.

«ЄС вважає винесення вироку чотирьом кримським татарам військовим судом Росії незаконним і неприйнятним. Ми закликаємо Росію забезпечити повне дотримання міжнародних стандартів в галузі прав людини та інших зобов'язань відповідно до міжнародного права в незаконно анексованому Криму», - йдеться у дописі.

Раніше МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із неправомірним рішенням Південного окружного військового суду РФ від 16 серпня про засудження чотирьох громадян України Руслана Нагаєва, Ленура Халілова, Руслана Месутова та Ельдара Кантимирова у справі «алуштинської групи Хізб ут-Тахрір».

Нагадаєм, Руслану Месутову присудили 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення, Руслану Халілову - 18 років, Ельдару Кантемірову - 12 років, Руслану Нагаєву - 13 років. Також на них чекає обмеження волі терміном на 1 рік після звільнення.

10 червня 2019 року чотирьох кримських татар затримали після обшуків за місцями їхнього проживання, відтоді вони перебувають в ув'язненні. Всіх їх звинувачують у приналежності до ісламської політичної партії, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України і більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Руслан Нагаєв займався підприємницькою діяльністю в Алушті, Ленур Халілов був очільником і засновником мусульманської громади «Алушта», а Руслан Месут працював у ній охоронцем. Ельдар Кантимиров закінчив Київський ісламський університет.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом до Росії звільнити всіх українських політв'язнів, включно з фігурантами цієї кримінальної справи.

23 вересня 2020 року правозахисний центр «Меморіал» визнав Кантимирова, Месутова, Нагаєва і Халілова політичними в'язнями та зажадав негайно їх звільнити.
 

Ще на цю тему