Біля суду в Ростові 150 активістів провели акцію на підтримку засуджених кримських татар / Фото

17:15 16.08.2021

У російському Ростові-на-Дону біля будівлі Південного окружного військового суду близько 150 активістів, які приїхали з Криму на оголошення вироку фігурантам алуштинської «справи Хізб ут-Тахрір», провели акцію, щоб підтримати політв'язнів.

Про це повідомляє у Фейсбуці Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Сьогодні біля споруди Південного окружного військового суду в колону вишикувалося близько 150 осіб на підтримку фігурантів «алуштинської групи у справі Хізб ут-Тахрір». На активістів була накинута біла тканина з написами: «Ні державному терору», «Вивчення релігії - не тероризм», «Стоп репресіям». Деякі принесли плакати з фотографіями підсудних», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що в момент оголошення вироку біля входу в будівлю суду перебували співробітники Росгвардіі, силовики з автоматами. Навпроти них кримські татари похилого віку читали колективну молитву.

Відвідавши Південний окружний військовий суд, український консул Юрій Довгуля, коментуючи вирок російського суду, зазначив, що «рішення суду не набагато відрізняються від вимог прокурора».

Як повідомлялось, сьогодні в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону (РФ) оголосили вироки фігурантам алуштинської «справи Хізб ут-Тахрір».

Руслану Месутову присудили 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Руслану Халілову - 18 років, Ельдару Кантемірову - 12 років, Руслану Нагаєву - 13 років. На них також чекає обмеження волі терміном на 1 рік після звільнення.

Усіх чотирьох незаконно засуджених затримали 10 червня 2019 року в Криму після обшуків в їхніх будинках. Кримських татар звинуватили в приналежності до ісламської політичної партії, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України і країн світу організації діють без обмежень на рівні національних законодавчих повідомлень.

До арешту Руслан Нагаєв займався підприємницькою діяльністю в Алушті, Ленур Халілов був очільником і засновником мусульманської громади «Алушта», а Руслан Месутов працював там охоронцем. Ельдар Кантеміров закінчив Київський Ісламський університет, знавець арабської мови.

Відповідно до матеріалів справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій.

Фото: Кримська солідарність
 

Ще на цю тему