Туреччина активно підтримує питання Криму на міжнародній арені – Джапарова

16:15 16.08.2021

Туреччина активно сприяє поверненню питання Криму до світового порядку денного.

Про це в коментарі турецькому державному інформагентству «Анадолу» напередодні саміту Кримської платформи сказала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, пише Укрінформ

«Туреччина є однією з найактивніших прихильників питання Криму на міжнародній арені», - сказала Джапарова.

Заступниця міністра закордонних справ України заявила, що в Україні сподіваються посилити міжнародні зусилля щодо звільнення півострова за допомогою Кримської платформи.

«Окупація Криму залишається відкритою раною для України та прикладом крихкості світової системи безпеки. Ця безпрецедентна проблема міжнародної безпеки потребує інтенсивних національних та міжнародних зусиль та механізмів для вирішення цього питання», - сказала Джапарова.

Вона зазначила, що Кримська платформа є новим інструментом координації міжнародних зусиль, спрямованих на забезпечення територіальної цілісності України, метою якої є повернення питання Криму до світового порядку денного.

«Просування політики невизнання анексії Криму, посилення ефекту санкцій, захист прав і свобод людини в тимчасово окупованому Криму, що обмежує мілітаризацію півострова. Це буде пріоритетом», - сказала Джапарова.

За її словами, саміт Кримської платформи у серпні стане початком основної роботи. Очікується, що у політичному вимірі він проводитиметься кожні 2-3 роки з метою оцінки результатів діяльності та визначення майбутніх цілей.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Очікується, що Кримська платформа буде представлена в Парламентській асамблеї Ради Європи.
 

Ще на цю тему