Туреччина спустила на воду перший корвет Ada для ВМС Пакистану / Фото

20:20 16.08.2021

На Стамбульській військовій верфі 15 серпня цього року відбулась церемонія спуску на воду корабля PNS Babur (F-280) – першого із чотирьох корветів Ada MILGEM, які будуються на замовлення військово-морських сил Пакистан.

Водночас – була почата нарізка металу для будівництва TCG AKHİSAR, першого із двох патрульних кораблів класу OPV, які будуть збудовані за «полегшеним» варіантом проекту корвета Ada MILGEM. Такий корабель матиме одну 76-мм артустановку, один гвинтокрил та «урізане» бортове радіоелектронне обладнання, пише Defense Express.

Перший корвет за проектом Ada для ВМС Пакистану перед спуском на воду. Фото з сайту Defense Express

Під час цих подій, тобто спуску на воду першого корвету для ВМС Пакистану та початку нарізки сталі для першого турецького OPV був присутнім особисто президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, пише портал Naval Post.

Варто нагадати, що Пакистан та Туреччина уклали контракт на поставку чотирьох корветів типу Ada у вересні 2018 року. Вартість цього контракту, за деякими даними, складає 1,5 мільярди доларів.

Перший корвет за проектом Ada для ВМС Пакистану перед спуском на воду / Фото з сайту Defense Express

За умовами цього контракту, два корвети мають бути збудовані в Стамбулі, два корвети – в пакистанському Карачі.

Спущений учора на воду корабель має стати до строю пакистанських ВМС у 2023 році, наступні два кораблі – в 2024 році, четвертий корабель – у 2025 році відповідно, пише defence-ua.

Вцілому, характеристики корветів для ВМС Пакистану не відрізняються від базового проекту Ada – довжина корпусу – 18 метрів, водозаміщення – 2926 тонн, швидкість ходу – до 31 вузлів.

Перший корвет за проектом Ada для ВМС Пакистану перед спуском на воду. Фото з сайту Defense Express

Але схоже, що ці пакистанські кораблі отримають дещо змінений набір озброєння.
Портал Naval Post пише, що це буде одна гармата Oto Melara Super Rapid калібру 76 мм, двоствольна зенітна артустановка калібру 35 мм, вертикальна пускова установка на 16 комірок, із яких можна буде запускати китайські зенітні ракети LY-80 та/або зенітні ракети Albatros NG і CAMM-ER виробництва європейського концерну MBDA.

Раніше були повідомлення, що корвети Ada для ВМС Пакистану будуть лише китайським ЗРК LY-80, «головний калібр» при цьому будуть шість пускових установок для китайських ПКР Harbah.

Інфографіка, яка узагальнює ТТХ корветів Ada за контрактом для пакистанського флоту. Фото з сайту Defense Express