У Криму проходить флешмоб на підтримку фігурантів «алуштинської групи справи Хізб ут-Тахрір»

14:20 16.08.2021

В окупованому Криму проходить онлайн-флешмоб на підтримку чотирьох фігурантів так званої «алуштинської групи справи Хізб ут-Тахрір», яким 16 серпня російський суд повинен оголосити вирок.

Про це у Фейсбуці повідомляє «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«У Криму почався онлайн-флешмоб на захист алуштинської групи «Хізб ут-Тахрір». Активісти, родичі і друзі підсудних викладають на своїх особистих сторінках в соціальних мережах фотографії з написом «66 років в'язниці за віру», - йдеться у повідомленні.

Раніше уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова поінформаіровала, що 16 серпня у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону очікується винесення вироку учасникам так званої «алуштинської групи», в яку входять Ельдар Кантиміров, Руслан Месутов, Руслан Нагаєв і Ленур Халілов.

Як повідомлялося, після обшуків 10 червня 2019 року співробітники ФСБ в Алушті затримали Руслана Нагаєва і Ельдара Кантимірова, у селі Малий Маяк - Руслана Месутова, в селі Ізобільне - Ленура Халілова (голова місцевої релігійної громади).

Халілову і Месутову інкримінують ч.1 ст.205.5 КК РФ (організація діяльності терористичної організації). Кантимірову і Нагаєву інкримінують ч.2 ст.205.5 КК РФ (участь у діяльності терористичної організації). Пізніше всім фігурантам інкримінували ч.1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ ( «Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою»), яка передбачає до 10 років позбавлення волі.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій міститься заклик до Росії звільнити всіх українських політв'язнів.

23 вересня 2020 року правозахисний центр «Меморіал» визнав фігурантів алуштинської групи «справи Хізб ут-Тахрір» політичними в'язнями і зажадав їх звільнення.

Нагадаємо, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що у понеділок, 16 серпня, В РФ відбудеться 5 судових засідань щодо громадян України, зокрема щодо голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.
 

Ще на цю тему