«Сфабриковано на основі політичного замовлення» — Полозов про «справу Чубарова»

16:40 12.08.2021

Адвокат голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова — Микола Полозов закінчив ознайомлення з матеріалами кримінальної «справи» щодо його підзахисного.

Про це правозахисник повідомив у Facebook, пише QHA.

Як зазначив Полозов, «справа» проти Чубарова вийшла об'ємною: 67 томів, що містять більше 15 тисяч аркушів різних документів.

Адвокат пояснив, чому «Верховний суд» Криму не допустив його до захисту Рефата Чубарова під час розгляду «справи» судом першої інстанції в липні 2020 року, а після оголошення «вироку» дозволив.

У справі є кілька високопоставлених фігурантів, які очолюють окупаційну владу РФ в Криму, в тому числі Сергій Аксьонов і Володимир Константинов. Скоріш за все, їм дуже не хотілося повторення мною їхнього допиту, як це було у справі Ахтема Чийгоза. Тому й не став суд допускати мене до захисту, пославшись на дуже спірне трактування правових норм, щодо можливості участі захисника в процесі, — написав він.

Що стосується власне «справи», то на думку Полозова вона має політичний мотив, оскільки окупанти і колабораціоністи переслідують тих, хто в лютому 2014 року підтримував територіальну цілісність України.

Спочатку засудили Ахтема Чийгоза, а також рядових учасників мітингу, таких як Мустафа Дегерменджі та Алі Асанов. Всього близько десятка осіб. Тепер ось дісталися до Рефата Чубарова, а також, стараннями відомого в Криму Ейваза Умерова, «закидають вудки» і в бік Мустафи Джемілєва, мовляв, він керував по телефону всім, що відбувається, з Києва, — розповів він.

Апеляційна інстанція розгляне скарги захисту на «вирок» Рефату Чубарову 16 серпня.

«Верховний суд» окупованого Криму «засудив» Рефата Чубарова до шести років позбавлення волі, штрафу і виправних робіт за звинуваченням в «організації масових заворушень» 26 лютого 2014 року під стінами кримського парламенту.

Російський «суд» у Сімферополі почав розглядати по суті «кримінальну справу» щодо Чубарова. Адвокат за призначенням Олександр Осокін оскаржив проведення судового розгляду за відсутності голови Меджлісу кримськотатарського народу.
 

Ще на цю тему