Крила Anadolu: нові подробиці про морські ударні БпЛА MIUS та Bayraktar TB3 від розробника / Фото

08:00 08.08.2021

Туреччина планує до кінця поточного року спустити на воду перший вітчизняний багатоцільовий універсальний десантний корабель (УДК) TCG Anadolu. 

Оснащення його безпілотними комплексами є одним з нагальних завдань для турецької оборонної промисловості, де своє лідерство праге посилити компанія Baykar, пише Defense Express.

Днями очільник управління оборонної промисловості при адміністрації президента Туреччини Ісмаїл Демір повідомив про те, що найбільший військовий корабель країни Anadolu L-400 буде спущений на воду до кінця поточного року. Хоча раніше цей захід планувався на 2022 рік.

Довідково: повна водотоннажність корабля складе близько 28 000 т., довжина TCG Anadolu становить 232 м, ширина - 38 м, висота - 58 м.Екіпаж складається з 350 осіб, ще близько 700 осіб будуть входити у так званий амфібійний батальйон, що включає в себе особовий склад авіакрила, десантних катерів і бронетехніки. Авіакрило може включати до 20 літаків і вертольотів. При проведенні гуманітарних операцій TCG Anadolu зможе вміщати до 5000 чоловік.

Розгортання БпЛА на TCG Anadolu спочатку не передбачалося, тому у проєктуванні і розробці корабля це не враховувалось. Проте згодом "безпілотне" питання актуалізувалося, і зараз фахівці думають над тим, які саме дрони будуть застосовуватись з цієї платформи і у який спосіб. Головним виконавцем цього завдання є турецька компанія Baykar, що стала відома у світі завдяки ударно-розвідувальному БпАК Bayraktar ТВ2, який придбала і Україна - спочатку для ПС, а нещодавно - для ВМС.

Перший Bayraktar TB2 для Військово-Морських Сил України. Фото з сайту Defense Express

Очільник управління оборонпрому Туреччини Ісмаїл Демір розповів, що розробники ударних БПЛА Bayraktar вже 14-15 місяців займаються питанням створення апаратів для базування на УДК типу TCG Anadolu.

З огляду на прискорений темп вводу корабля-амфібії до складу ВМС Туреччини вже до кінці 2021 року, Ісмаїл Демір додав таке: "Не думаю, що зможемо до цього часу доопрацювати питання розміщення на палубі ударних безпілотників. Однак TCG Anadolu буде готовий до початку етапу доопрацювання з метою розміщення безпілотної авіації та літаків Hürjet", - сказав він.

Разом з тим, розробники самих безпілотних платформ налаштовані достатньо рішуче. 4 серпня технічний директор компанії Baykar Сельчук Байрактар на онлайн-заході під назвою "Авіаційно-космічний саміт 2" у Технічному університету імені Гебзе повідомив про стан розробок та очікувані можливості двох БпЛА, які створюються саме під потреби TCG Anadolu.

Розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2 ЗСУ з коригованими боєприпасами MAM-L. Фото з сайту Defense Express

Зауваживши, що зараз БПЛА Bayraktar ТВ2 експортується до чотирьох країн, Сельчук Байрактар сказав, що зараз більш, ніж десять країн зацікавлені у цьму БПЛА. Деякі з цих країн дуже близькі до укладання угод.

Деталі з презентації Bayraktar TB3. Фото з сайту Defense Express

"Коли ми почали цей проект, жоден безпілотний літальний апарат не міг злетіти з кораблів з короткими смугами типу LHD", - пояснив він. Тож зараз беспосередньо для TCG Anadolu компанія створює Bayraktar ТВЗ та MІUS.

Згідно з презентацією, Bayraktar TB3 матиме максимальну злітну маса 1,450 кг, тривалість польоту - 24 години. TB3 у порівнянні з TB2 має більше крило, що складється. Перший політ очікується у 2022 році.

Bayraktar TB3 на палубі. Фото з сайту Defense Express

Залежно від висоти польоту та корисного навантаження БПЛА Bayraktar TB3 має дальність дії 2500 км. З цією дальністю БПЛА, що злітає з Туреччини, може досягати Великобританії, африканських країн, що знаходяться на узбережжі Середземного моря, Афганістану та Індійського океану.

Відзначивши, що TB3 можна охарактеризувати як "старшого брата" TB2, Байрактар заявив, що корабель не потребуватиме складних систем запуску і приземлення для цього безпілотника.

"Простої рятувальної сітки буде достатньо для безпечного зльоту і посадки, і безпілотник навіть може приземлятися без рятувальної сітки", додав він. Очікується, що рухомі частини БпЛА не будуть пошкоджені під час цього процесу, оскільки гвинти знаходяться ззаду.

Нова форма фюзеляжу Bayraktar TB2 з системою SATCOM. Фото з сайту Defense Express

Заявивши, що є версії як TB2, так і TB3, що можуть літати з SATCOM відповідно до опису місії, Байрактар наголосив, що замовники, як правило, не віддають перевагу версіям БпЛА з системою SATCOM через її високу вартість.

У свою чергу, палубний бойовий реактивний безпілотник MІUS є подальшим кроком компанії Baykar. Перші зразки будуть дозвуковими, а наступні прототипи матимуть можливість надзвукового польоту. Літак має передні горизонтальні поверхні управління і двухкилевое хвостове оперіння, що дозволяють значно підвищити керованість БпЛА. Головна місія - атаки керованим озброєнням "повітря-повітря" і "повітря-земля".

Концепт MIUS. Фото з сайту Defense Express

Байрактар заявив, що цей проєкт опрацьовувався майже 10 років, нині концепт дуже близький до реалізації. БпЛА буде здатний експлуатуватися на вертольотоносці типу "Анадолу" і сідати на аерофінішер. Його злітна маса 5,5 т, корисне навантаження 1,5 т (внутрішній відсік і під крилом); тривалість польоту - 5 годин, крейсерська швидкість 800 км/год, максимальна висота 12 км, низька ЕПР.

Деталі з презентації MIUS. Фото з сайту Defense Express

Сельчук Байрактар заявив, що з розвитком та польотами БпЛА "Акінджі" набутий досвід суттєво наблизив MIUS до реального застосування. Тож перший політ реактивного БпЛА MIUS запланований на 2023 рік.

MIUS, що розроблений в концептуальному дизайні, буде працювати разом з TB-3. Фото з сайту Defense Express

Сельчук Байрактар заявив, що безпілотний бойовий літак MIUS, що розроблений в концептуальному дизайні, буде працювати разом з TB-3. На LHD Anadolu після завершення випробувань буде розгорнуто два типи безпілотних літальних апаратів, причому йдеться про одночасне застосування двох зразків. Можна припустити, що TB3 виконуватиме місії з розвідки та охорони навколо корабля, а MIUS братиме участь у завданнях нападу або перехоплення.

 

Ще на цю тему