«Справа Джемілєва»: Суд у Армянську знову відмовив захисту у вивченні речових доказів

19:45 06.08.2021

Суд в окупованому Росією Криму знову відмовив захисту у вивченні речових доказів у кримінальній справі щодо лідера кримських татар Мустафи Джемілєва.

Джемілева на окупованому РФ півострові судять заочно, повідомляє кореспондент Крим.Реалії з міського суду Армянська.

За його інформацією, під час засідання 6 серпня адвокат Джемілєва Микола Полозов заявив повторно клопотання про вивчення речових доказів у кримінальній справі – карабіна, недбале зберігання якого інкримінують Джемілєву, а також боєприпасів, які, за версією слідства, заборонені у цивільному обороті.

Суддя Венера Ісроїлова заявила, що вивчення речових доказів є «передчасним» і відмовила у задоволенні клопотання. Також під час цього засідання захист представляв письмові докази у справі. Зокрема, був представлений дипломатичний паспорт Мустафи Джемілєва, в якому немає відміток про те, що йому був заборонений в’їзд до Росії.

Також Полозов долучив до матеріалів справи балістичну експертизу, виконану незалежним фахівцем, у якій зазначено, що боєприпаси, вилучені у справі Джемілєва, не є забороненими до цивільного обороту.

Наступне засідання призначене на 23 серпня.

На засіданні 5 серпня суд заявив про намір повторно відправити повістку колишньому російському міністру внутрішніх справ Криму Сергію Абісову (2014-2018) для допиту у якості свідка у справі Мустафи Джемілєва.

Управління Слідкому Росії в Криму 13 квітня 2020 року висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського Кримінального кодексу: «перетин держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд яким до Росії не дозволений, вчинений групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК Росії); недбале зберігання вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК України); незаконне придбання і зберігання боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)».

Мустафа Джемілєв заявляв, що має намір «довести абсурдність звинувачень російської сторони» в Європейському суді з прав людини у тих кримінальних справах, які порушені проти нього в окупованому Криму.
 

Ще на цю тему