Російські прикордонники розмістилися на кордоні з Азербайджаном - Міноборони Вірменії

11:00 06.08.2021

Російські прикордонники розміщені в Тавушскій області на північному сході країни, що межує з Азербайджаном.

Про це пише УНН з посиланням на Міністерство оборони Вірменії.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян минулого тижня запропонував розмістити російські прикордонні війська вздовж кордону з Азербайджаном на тлі зростання напруженості між Єреваном і Баку.

Прем'єр-міністр Нікол Пашинян висловив цю ідею через день після того, як три вірменських військовослужбовці були вбиті в прикордонних бойових діях між Вірменією і Азербайджаном, які протягом десятиліть були залучені в конфлікт через Нагірний Карабах. Обидві країни звинуватили один одного в початку бойових дій в середу, в результаті яких були поранені солдати з обох сторін.

Азербайджан заявив, що вірменські сили відкрили вогонь по позиціях на Кельбаджарській ділянці кордону, а вірменські військові заявили, що їх особовий склад зазнав нападу з боку азербайджанських військ.

Пашинян заявив, що розміщення російських прикордонників уздовж кордону «дозволить провести демаркацію і делімітацію кордону без ризику військових зіткнень».

Напруженість на кордоні між Вірменією та Азербайджаном загострюється з травня, коли Вірменія висловила протест проти вторгнення азербайджанських військ на її територію. Азербайджан наполягав на тому, щоб його солдати були розміщені на території, яку він вважає своєю територією, в райони, де межа ще не була демаркована.

Росія виступила посередником в листопадовій мирній угоді, яка поклала край бойовим діям, в результаті яких загинуло понад 6 000 людей.

Нагірний Карабах знаходиться в складі Азербайджану, але перебував під контролем етнічних вірменських сепаратистів, яких підтримувала Вірменія, так як попередня війна там закінчилася в 1994 році.

Перемир'я, укладене за посередництва Росії, дозволило Азербайджану відновити контроль над значною частиною Нагірного Карабаху і прилеглими територіями. Москва також направила в регіон близько 2 000 «миротворців».
 

Ще на цю тему