В РФ із суду видалили українського політв'язня через спілкування кримськотатарською мовою

10:40 05.08.2021

У російському Ростові-на-Дону суддя Південного окружного військового суду видалив із зали фігуранта «сімферопольської справи Хізб ут-Тахрір» Сервета Газієва за те що він спілкувався рідною кримськотатарською мовою. 

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, пише ZN.UA.

«Сьогодні суддя Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону видалив із зали суду українського політв’язня Сервета Газієва за спілкування кримськотатарською мовою під час засідання. Згідно з пунктом 6 частини 4 статті 47 Кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації, обвинувачені мають право свідчити та висловлюватися рідною мовою або мовою, якою вони володіють. Відповідно, вищевказані дії суду є порушенням статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод», – написала Денісова у Facebook.

Вона заявила про те, що позбавлення незаконно ув’язнених кримських татар права скористатися перекладачем під час суду має системний характер. Денісова додала, що у такий спосіб окупанти позбавляють громадян України права на захист.

«Звертаюся до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити заходів реагування задля відновлення порушених процесуальних прав Сервета Газієва та забезпечення прав інших незаконно утримуваних громадян України», – додала уповноважена.

Як повідомлялось, стан здоров'я політв'язня Сервет Газієв, якого незаконно утримують у СІЗО в Ростовській області, після перенесеного їм мікроінсульту значно погіршився.

Фото з сайту ZN.UA

Ще на цю тему