В Туреччині відкрили справу за заклики в соцмережах до інших країн допомогти боротися з пожежами

18:48 05.08.2021

Головна прокуратура Анкари почала розслідування у зв’язку з кампанією в соцмережах, в якій люди з хештегом «Допоможіть Туреччині» просили світ про допомогу у боротьбі з масштабними лісовими пожежами.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Hurriyet Daily News.

5 серпня в прокуратурі заявили, що вбачають у таких постах спробу показати країну нездатною самостійно впоратися з проблемами і «спробу посіяти паніку і страх серед громадськості».

«Було встановлено, що деякі особи намагаються спровокувати тривогу й паніку та принизити державу й уряд Туреччини, використовуючи справжні акаунти або ботів», – заявила прокуратура. 

У заяві додають, що деякі акаунти поширювали інформацію, що не відповідала дійсності і намагалися створити відчуття хаосу, та що ці самі акаунти раніше використовували «терористичні організації», діючи такими самими методами. 

Прокуратура висуває звинувачення в «образі посадових осіб», «образі президента», «образі уряду й держави», «нагнітання тривоги, страху й паніки у суспільстві» та «підбурювання до ворожнечі».

Повідомляється, що слідчі будуть встановлювати особи людей, які координували дії ботів.

Нагадаємо, Туреччина вже восьмий день бореться з масштабними пожежами на середземноморському узбережжі. В ніч на 5 серпня вдалося врятувати від вогню вугільну електростанцію в провінції Мугла.

Від пожеж та екстремальної спеки потерпають також сусіди Туреччини на Балканському півострові – Греція, Албанія, Північна Македонія.

Ще на цю тему