Кравчук: «Питання денонсації угоди з Росією про Чорноморський флот потрібно ставити після успіху «Кримської платформи»

18:01 05.08.2021

Перший президент України Леонід Кравчук вважає «неможливим» денонсувати зараз угоди з Росією про базування її Чорноморського флоту в Криму. Він переконаний, що це питання можна ставити в разі успіху «Кримської платформи».

Про це Кравчук сказав в інтерв’ю виданню «Лівий берег».

На його думку, питання денонсації зазначеної угоди не має значення, поки не вирішене питання повернення Криму під контроль України.

«Зараз головне – запропонована Зеленським і підтримана багатьма країнами «Кримська платформа». А як ви знаєте, Росія створила окрему спецгрупу для її блокування, вбачаючи там небезпеку. Ось, коли питання повернення Криму хоч трішечки почне просуватися вперед і ми побачимо позитивні кроки, тоді, думаю, може бути поставлений і питання денонсації договору. А зараз воно, став його чи ні, не має реальної сили», – зазначив Кравчук.

У 2014 році президент Росії Володимир Путін підписав федеральний закон «Про припинення дії угод, що стосуються перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України».

Зокрема, документ передбачав припинити дію угод між Україною та Росією про параметри поділу Чорноморського флоту, про статус і умови перебування Чорноморського флоту Росії на території України, підписаної 28 травня 1997 року Києві.

У Міністерстві закордонних справ України тоді заявили, що денонсація Росією угод з Україною про базування Чорноморського флоту буде означати, що російський флот перебуватиме в Криму незаконно.

«Воно не буде закрите доти, поки півострів не повернеться під український прапор, поки не буде відновлена справедливість», – сказав Кулеба

Влада України ініціювала створення міжнародного майданчика для деокупації Криму під назвою «Кримська платформа».

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква повідомляв, що міжнародний саміт «Кримської платформи» відбудеться 23 серпня 2021 року – до 30-річної річниці Незалежності України.

4 серпня Дмитро Кулеба повідомляв, що кількість підтверджених країн-учасників «Кримської платформи» досягла 31.

Речник МЗС Росії Марія Захарова відзначала раніше, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною «Кримської платформі», якщо на цьому майданчику будуть обговорювати проблеми півострова – від водопостачання до транспортного сполучення.

Ще на цю тему