Причиною навали медуз в Азовському морі став Керченський міст

12:01 05.08.2021

За даними Державного агентства меліорації та рибного господарства України, в останні роки відбулося різке збільшення чисельності медуз в Азовському морі. Вони, в основному, представлені двома видами-корнерот і Аурелія.

Про це повідомляє прес-служба Інституту рибного господарства та екології моря на своїй сторінці в мережі Facebook.

Влітку найбільшою за чисельністю в прибережжі є медуза-корнерот, оскільки медуза-Аурелія любить більш прохолодну воду.

Фахівці Інституту вважають, що більш інтенсивне поширення медуз в Азовському морі може бути пов’язано зі збільшенням їх чисельності в Чорному морі і, відповідно, більш масовим їх попаданням в Азовське море через Керченську протоку навесні. Відіграє свою роль і поступове наближення солоності Азовського моря до солоності Чорного моря через зміни у водному балансі Азовського басейну.

Перш за все, на ці процеси могло вплинути будівництво Росією Керченського мосту, який пов’язує окупований півострів Крим з територією РФ.

Ще в 2018 році екологи говорили про потенційну екологічну катастрофу. Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації України Михайло Яцюк був переконаний, що будівництво мосту спричинить серйозні екологічні проблеми для двох морів. За словами Яцюка, міст через Керченську протоку може перетворитися фактично на дамбу, що розділяє два моря.

До того ж протягом десятиліть безперервно зростає солоність води в Азовському морі, яка вже досягла 15 проміле, що можна порівняти з Чорним морем. Це підтверджують навіть в Міністерстві природних ресурсів і екології Ростовської області: «Осолонение вод пов’язано з впливом людини, а також маловоддям».



 

Ще на цю тему