В Криму відкрили ще 17 справ за відмову служити в армії окупантів

19:01 03.08.2021

Ще 17 кримінальних справ завела «влада» окупованого Криму стосовно жителів півострова, які відмовляються служити в російській армії.

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на Кримську правозахисну групу.

«У липні Кримська правозахисна група зафіксувала 17 нових кримінальних справ стосовно жителів Криму за ст. 328 КК РФ (Ухилення від служби в Збройних силах РФ). Крім того, було ухвалено 12 нових вироків за ст. 328 КК РФ», - йдеться в повідомленні.

Всього на кінець липня КПГ зафіксувала 244 кримінальні справи за ухилення від служби в ЗС РФ, які передано на розгляд у «суди» Криму. Щодо 222 з них уже ухвалено вирок, ще 22 перебувають на стадії розгляду.

У Кримській правозахисній групі нагадали, що проведення призову жителів окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Четвертої Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Крім цього, переміщення громадян України на службу в регіони Росії порушує ще й ст. 49 цієї Конвенції.

Як пояснила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, згідно з українським законодавством, громадяни, які проживають нині в окупованому Криму, навіть якщо вони змушені були отримати російські паспорти, залишаються громадянами України.
 

Ще на цю тему