У Криму «суд» не задовольнив апеляцію українки, яку оштрафували за одиночний пікет

08:21 03.08.2021

Підконтрольний Росії «Верховний суд Криму» не задовольнив апеляційну скаргу громадянки України Еміне Абдулганієвої, засудженої до сплати штрафу в 10 тисяч російських рублів за проведення одиночного пікету.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, «підконтрольний РФ «Верховний суд Криму» не задовольнив апеляційну скаргу громадянки України, кримської татарки Еміне Абдулганієвої на рішення так званого «Красногвардійського районного суду» в тимчасово окупованому Криму. Її визнано «винною в порушенні встановленого порядку організації чи проведення зібрання, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування» та засуджено до штрафу в 10 тисяч російських рублів».

Еміне Абдулганієва вийшла на одиночний пікет, протестуючи проти незаконного засудження її сина Ескендера Абдулганієва за нібито участь у «Хізб ут-Тахрір» - міжнародній релігійно-політичній організації, яка визнана в Росії терористичною, але діє без обмежень на рівні національних законодавств багатьох країн світу, у тому числі й України.

Як наголосила Денісова, Росія продовжує переслідування кримських татар, а також придушення громадянської активності жителів тимчасово окупованого Криму, зокрема країна-окупант порушує право на свободу висловлення поглядів і мирних зібрань, передбачені статтею 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, статтею 20 Загальної декларації прав людини та статтею 21 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

Уповноважена ВР закликала міжнародну спільноту продемонструвати свою небайдужість до долі незаконно ув’язнених Росією громадян України та не припиняти чинити тиск з метою їхнього звільнення.

Нагадаєм, 31 жовтня 2020 року у Красногвардійському районі Криму в селищах Октябрське та Амурське пройшли поодинокі пікети, в яких брали участь Зеліха Абхаїрова, Зуре Емірусеїнова та Еміне Абдулганієва. Вони протестували проти кримінального переслідування їхніх дітей - фігурантів красногвардійської групи «справи Хізб ут-Тахрір». Жінок обвинуватили за ст. «Порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування» (ч. 5 статті 20.2 КоАП РФ).

21 травня 2021 року Красногвардійський районний «суд» визнав жінок винними в участі у несанкціонованому масовому заході, присудивши їм штрафи в розмірі від 5000 до 10000 рублів (1800-3600 грн).

3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив фігурантів красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір»: Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва - до 12 років, Арсена Абхаїрова - до 13 років.
 

Ще на цю тему