«Суд» залишив п’ятьох кримських татар за гратами 

11:00 02.08.2021

Апеляційний військовий суд Власіхи (Росія) залишив політв’язнів Сервета Газієва, Аліма Карімова, Джеміля Гафарова, Сейрана Муртазу і Ерфана Османова за ґратами до 20 вересня 2021 року. 

Яу пише QHA, про це повідомляє «Кримська солідарність».

Адвокат Айдер Азаматов намагався довести безпідставність утримання політв’язнів під вартою, але російський суд проігнорував докази сторони захисту. Також під час засідання суд знову порушив права кримських татар, заборонивши говорити рідною мовою.

Політв’язні розповіли, що в СІЗО-5 Ростова-на-Дону, де їх утримують, вони перехворіли на коронавірусну інфекцію.

Від підсудних стало відомо, що вони вже кілька разів перехворіли на коронавірус в ізоляторі — мова йде про Карімова, Османова та Газієва. СІЗО-5 не повідомляло про це захисникам, незважаючи на те, що там спалах COVID-19, — йдеться у публікації.

Крім того, Газієв поскаржився адвокату Ріфату Яхіну на діарею, біль у плечі, правій руці, ногах і що медикаменти, які йому видають, не допомагають. «Права частина обличчя Газієва після мікроінсульту скривлена. Йому не надають належну медичну допомогу. Чим далі його будуть там тримати, тим більше його станом здоров'я загрожуватиме небезпека, що може привести до необоротних наслідків», — розповів Яхін.

Раніше Сервет Газієв, фігурант «другої сімферопольської групи» у «справі Хізб ут-Тахрір», переніс мікроінсульт. До СІЗО викликали медиків екстреної допомоги, але після цього Газієва не госпіталізували, а залишили у камері.

У Джеміля Гафарова, Сервета Газієва та Ерфана Османова в російському СІЗО виявили коронавірусну інфекцію.

Перед цим кримських татар Джеміля Гафарова і Сервета Газієва, які є фігурантами «другої сімферопольської групи» у «справі Хізб ут-Тахрір», окупанти доправляли у міжобласну туберкульозну лікарню №19 у Ростові-на-Дону (Росія). Але з лікарні їх повернули у СІЗО без надання необхідної допомоги.

Як повідомляли «Кримські новини», в суді у Ростові-на-Дону у Сервета Газієва стався напад під час транспортування до суду. Газієву ставало зле на засіданні у Ростові-на-Дону 13 травня. 30 березня йому також екстрено викликали «швидку допомогу» до суду.

Зазначається, що 27–28 березня 2019 року в кількох районах Криму і в Ростовській області Росії ФСБ провела облави, під час яких були затримані 23 кримських татарина, звинувачені в організації або участі у забороненій в Росії партії «Хізб ут-Тахрір». Наступного дня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих.
 

Ще на цю тему