У Росії спустили на воду два протидиверсійних «Грачонка» / Фото

10:40 02.08.2021

У Росії спустили на воду два протидиверсійні катери класу «Грачонок».

Про це інформує Мілітарний.

23 липня, на «Зеленодольском заводе имени Горького» спустили на воду два протидиверсійних катери проекту 21980 класу «Грачонок», пише Naval News. Катери нестимуть службу на Балтійському флоті Росії.

З 2008 року на підприємстві збудували десять катерів цього проекту, які служать на Балтійському і Чорноморському флотах, а також у складі Каспійської флотилії.

Катери проекту 21980 призначені для захисту російських військово-морських баз. Їх основною задачнею є боротьба з диверсійними та терористичними групами на військово-морських базах російського флоту.

У Росії спустили на воду два «Грачонка». Протидиверсійні катери класу «Грачонок». Зображення: з відкритих джерел

Окрім того, їх залучають для підтримки дій бойових плавців в акваторії пункту базування і на підступах до нього.

Катери здатні автономно перебувати в морі до п’яти діб при дальності плавання до 200 морських миль. Екіпаж «Грачонка» складається з восьми моряків.

Катери даного проекту оснащують сучасним радіоелектронним озброєнням у вигляді гідроакустичної станції виявлення підводних диверсійних, навігаційної радіолокаційної станції, оптико-електронного комплексу висвітлення ближньої повітряної і надводної обстановки і засобами виявлення підводних об’єктів. На борту катерів є водолазне спорядження.

Водотоннажність «Грачонка» складає 139 тонн, довжина – 31 метр, ширина – 7,4 метра, осадка – 1,85 метра. Швидкість – 23 вузли.

В арсеналі катера є морська кулеметна установка калібру 14,5 мм, протидиверсійні гранатомети ДП-65А і ДП-64, а також переносний зенітно-ракетний комплекс (ПЗРК) «Игла-1».

28 квітня 2021 року в Санкт-Петербурзі відбулася церемонія спуску на воду, корабля протимінної оборони (базового тральщика) «Пётр Ильичёв» проекту 12700 (шифр «Александрит»), що будується для ВМФ Росії .

Це шостий спущений на воду корабель серії цього проекту, чотири вже передали Міноборони РФ, ще стільки ж – перебувають на різних стадіях будівництва.
 

Ще на цю тему